dům

Dům se nachází v jihovýchodní části historického jádra města. Hlavním západním průčelím se obrací do tzv. Malého rynku. Kolem jižní zdi domu a hranice pozemku vede Úzká ulička spojující Vinařské náměstí s náměstím Míru. Zadní část dvora nalézáme při výpadovce na Bechyni a Tábor. Obytný dům obdélného půdorysu byl zbudován na pozemku svažujícím se k východu. Střecha v přední části polovalbová, v nádvorní partii valbová je nad okoseným štítem krytá bobrovkami, avšak naprosto převažující krytinou jsou čtvercové eternitové šablony. Přízemí domu s odstupněným prostým soklem je trojosé. Při sz. nároží se otevírají dvoudílné vstupní dveře, na opačné straně prosklený výkladec obchodu. Mezi nimi pak značně široké čtyřdílné okno. V okoseném štítu se mimo osu nalézají dřevěná dvířka pro ukládání sena v podkroví domu. Jižní průčelí domu obrácené do klesající Úzké uličky má jednou odstupněný prostý sokl a nalézáme tu jen dvě okna. Východní, do dvora obrácené průčelí má spodní část krytou obdélnou kůlnou s pultovou, bobrovkami krytou střechou. V trojosém suterénu se otevírá na dvůr pár oken a při sv.nároží vchod ze dvora do domu. Přízemí domu je čtyřosé s pravidelným rozestupem tří oken a poněkud stranou posunutého okna při sv.nároží. Mezi krajním párem oken je k průčelí přistavěno cihlové těleso komína dosahující až ke koruně domu. Na této straně střechy vystupuje malý dřevěný vikýř s plechem krytou sedlovou stříškou. Stav k roku 2003, dnes již kolny nejsou na dvoře, byly zbourány: Při jv.nároží navazuje na dům a jižní ohradní zeď malá kůlna s nízkou pultovou, falcovými taškami krytou střechou. Její severní vstupní stěna je uzavřena dřevěnou bedněnou stěnou s prostými dveřmi Kolem travnatého kosodélného dvora běží po volné jižní a východní hranici cihlová omítaná ohradní zeď s betonovou korunou. Ve zkoseném jv.koutu dvora jsou ve zdi zapuštěna nová dvoudílná plechová vrata.