dům

Dům se nalézá v severovýchodní části náměstí při ústí Jiráskovy ulice. Šířkově rozvedené hlavní průčelí se uplatňuje na východní straně náměstí v sousedství dvojdomu čp.86 a 87, známého jako Stará Pošta. Areál s dnes z větší části zaniklou hospodářskou zástavbou zasahuje na východní straně až k výpadovce na Tábor a Bechyni Šířkově rozvedené hlavní průčelí na východní straně náměstí bylo značně degradováno mladšími stavebními úpravami. Devítiosé přízemí s výraznou patrovou římsou má fasádu členěnou rustikou. Hlavní obdélný osový vstup mezi párem dveří ke schodům do patra, umístěný ve střední části domu je dnes uzavřen prosklenou stěnou. V pravé a levé třetině fasády byly probourány dva novodobé vstupy vždy mezi párem obdélných oken. Na ose římsy vystupuje pozůstatek balkónu, který přišel o původní, zřejmě litinové zábradlí. Dnes z něj tak zbývá obdélné plato nesené v rozích párem konzol, zdobených štukovými akantovými listy. Plochá fasáda prvního patra je svazkovými lisénami rozdělena na třetiny. Korunní římsa domu oblamuje všechny lisény a vytváří tak náznak hlavice. Původně sedmiosé průčelí (2+1+1+1+2) bylo značně zjednodušeno. Půlkruhově vrcholící okna získala prostý rovný překlad a vstup na balkon mezi párem oken byl zrušen a nahrazen širokým trojdílným oknem, které naprosto nerespektuje a ruší vyváženost celé fasády. Nejvíce však byla postižena sedlová střecha, původně s velkým atikovým nástavcem. V šířce středního pole fasády prvního patra vyrůstal nad střechou obdélný atikový nástavec s neckovou kopulí, která měla v ose přední části volutový vikýř s trojúhelným štítkem a v koruně střechy pak dekorativní, snad litinové zábradlí. Někdy v poválečné době došlo k odstranění tohoto hlavního ukončujícího prvku průčelí a zbyly tu pouze dva, původně po stranách umístěné volutové vikýře se segmentovou, plechem krytou stříškou. Takto byl velice poškozen a degradován nejen popsaný objekt, ale celá východní strana náměstí, kde tento dům dnes zvláště v kontrastu k secesní fasádě působí rušivým dojmem. Do dvora obrácená východní fasáda domu je v přízemí z části kryta přístavbou prodejny (bez pam.ochrany) a zbytkem stodoly při severní hranici pozemku. Pohled na novou zeď v prvním patře vyzděnou z cihelných bloků napovídá o degradaci a zásadních stavebních změnách v prostorách prvního patra. Ve stěně nalézáme pár velkých novodobých dvojdílných oken a novodobé dveře, ke kterým byl zřízen ze dvora přístup po ocelovém schodišti se zábradlím. Z původně rozsáhlého hospodářského zázemí domu, tak jak jej známe ze sousedního čp.86 a 87 a jak jej máme zakreslené ve stabilním katastru a i v nových katastrálních mapách, se nám dodnes zachovalo jen torzo malé stodoly, nebo snad i stodoly při severní hranici pozemku. Ostatní budovy při jižní hranici a pravděpodobně průjezdní stodola na východní hranici dvora zanikly beze stop a nemáme ani jejich zevrubný popis.