kostel sv. Petra a Pavla

Loď se sakristií, komorou a presbytářem – Nižší sedlová střecha má krytinu z vláknocementových šablon. Nejsou zde žádné vikýře. Nízký sokl je lehce předsazený a hladce omítnutý. Podélné stěny jsou ukončeny mírně vysazenou a asi zděnou římsou. Jednoduchá je profilace. Omítky fasád jsou štukové. Na podélných stěnách probíhá zhruba metr pod korunní římsou etážová římsa. Zděná a více předsazená. Složitější je štuková profilace s deskovým základem. Shora je římsa oplechovaná. Římsa je zalomena také na východní průčelí. V ploše vymezené římsami jsou provedeny dva paralelní ploché pásy propojené v hustém sledu svislými spojkami, čímž vznikla obdélná zrcadla. V nárožích rizalitů jsou navíc ještě zvýrazňující lisény (pouze v pruhu mezi římsami). Asi tak 0,5 m pod etážovou římsou je ještě průběžná pravoúhlá lišta vymezující další pruh rozdělený po délce na několik obdélných polí. Nad záklenky jednotlivých oken jsou v tomto pásu štukové kruhové paprskovité terče s rostlinnými ornamenty po stranách. Tento plastický pruh se lomí také na východní průčelí. Východní štít je zděný, v patě zalícovaný se stěnou a nahoře ukončený pod krytinou. Zdivo je hladce omítnuté. Pod rameny štítu je paralelní profilovaný římsový pás zakrytý shora plechem (v patách navazuje na etážovou římsu). Ve vrcholu štítu je vysoký kříž, osazený na nízkém čtyřbokém podstavci. Pod podstavcem pokračuje na ploše liséna, ukončená na etážovém pásu. V jižní části štítu je obdélný vstupní otvor se zděným ostěním. Jsou zde asi plechová dvířka. Při severním konci východní stěny je portál do sakristie. Kamenné obílené ostění je bez profilace mírně posunuté od omítnutého líce. Záklenek je půlkruhový, Dveře jsou dřevěné dvoukřídlové rámové s kazetami. Závěsy ve tvaru "T" (asi 2. polovina 19. století). Před tím vším je několik schodů. Při jižním konci téže stěny jsou dva vstupy nad sebou. Spodní obdélný ústí do komory. Ostění je omítnuté. Dřevěné jsou dveře (asi 2. polovina 20. století). Horní vstup má půlkruhový záklenek. Ostění je asi omítnuté s vpadlou paspartou. Dveře jsou dřevěné s obdélnými zrcadly v ploše (1. polovina 20. století?). Přístupové schodiště má jedno částečně zakřivené rameno. Stupně jsou kamenné. Zábradlí je ze železných tyčí. V podélných stěnách je 6 vysokých oken s půlkruhovým záklenkem. Ostění je zděné s profilovanou šambránou. Okolo záklenku je ještě přídavná plochá šambrána s rytým kvádrováním. Profilovaná je parapetní římsa (u středních dvou oken, která spojitá). Dělené rámy jsou z pásového železa. Zasklení je z kosodélných nebo čtvercových tabulek do olova. V některých oknech jsou malované obrazy s figurálními motivy (asi 1. polovina 20. století). V krajním východním okně jsou na jižní straně vyztužené tabule skla (2. polovina 20. století). Presbytář – Zastřešení tvoří 5 valeb. Vrchol střechy je položený níž než u střechy lodi. Vláknocementové šablony se zde nacházejí. Bez vikýřů je střecha. Lehce předsazený sokl je opatřený hladkou omítkou. Koruna zdiva je níže než na lodi. Římsa je zděná o deskovém základu. Složitější je maltový profil. Výškově římsa plynule navazuje na etážovou římsu lodi. Omítky stěn jsou hladké. Na fasády přechází z lodi spodní etážová lišta, která vyděluje na průčelích obdélná pole. Uprostřed každé stěny je v poli kruhový terč s rostlinným reliéfem po stranách (stejný jako na lodi). Při okrajích stěn závěru jsou ploché lisény, spojené nahoře vysokým pásem s půlkruhově vyklenutou spodní linií. Žádná okna zde nejsou. V horní části každé stěny polygonálního závěru je kruhové zrcadlo ohraničené profilovanou šambránou. Věž – Vysoká střecha je ve tvaru osmibokého jehlance. Krytina je z obdélných šablon břidlice. Ve vrcholu je makovice a kříž. Plechový vylezák je zde. Nízký sokl je obložený žulovými deskami a obílený. Navíc je ke všemu ukončený šikminou. Zděná korunní římsa profilovaný výžlabkem. Omítky fasád jsou štukové. Všechna průčelí končí vyšším trojúhelným štítem. Zděný a v patě zalícovaný se stěnou. Na obvod štítu přechází korunní římsa. Ve vrcholu je osazený křížek. V ploše je kruhové zrcadlo ohraničené ve štuku modelovanou šambránou. V místě změny půdorysu je provedena kordonová římsa s jednodušším štukovým profilem. Shora je krytá pultovou plechovou stříškou. Ve spodní etáži v nárožích jsou lisény. Okolo je zalomený sokl. Pod kordonem spojené pásem s obloučkovým vlysem. V horní etáži jsou při okrajích diagonálních stěn ploché lisény. Pod korunní římsou jsou propojené také obloučkovým vlysem. V ose západní fasády je půlkruhově ukončený portál. Profilované je žulové ostění. Profilace dole končí na hladkých soklících. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlové rámové. V ploše křídel jsou obdélná zrcadla. Závěsy jsou ve tvaru "T". V záklenku je zasklení do olova s figurální malbou (celek asi konec 19. století). Portikus je zastřešený sedlem s plechovou krytinou. Ze stěn přechází na obvod sokl. Jednoduše profilovaná římsa obíhá také trojúhelný štítek. Ve vrcholu štítku je křížek. V jižním čele je široký otevřený průchod s půlkruhovým záklenkem. Boky jsou kolmé omítnuté. V patách záklenku jsou římsky zalomené i na boky. Přízemí bez oken. První a současně i 2. patro osvětluje vysoké okno s půlkruhovým záklenkem. Zděné ostění je s profilovanou šambránou. Po obvodě záklenku je ještě širší kvádrovaná šambrána. Dřevěný dělený rám (snad konec 19. století). Ve 3. patře nejsou okna. Ve spodní části 4. patra na J, Z, S a V je kruhový ciferník. Vložený je do čtvercového rámu tvořeného ve štuku profilovanou lištou. V horní části je ve stejných stěnách umístěna vysoká zvuková okna. Záklenky jsou půlkruhové. Zděné ostění je s profilovanou šambránou. Dřevěný dělený rám je s prkennými žaluziovými okenicemi (možná 2. polovina 19. století). Přístavek po jižním boku věže – Pultová střecha je skloněná k jihu. Oproti střeše lodi je položena výše. Vláknocementové jsou šablony. Nízký předsazený sokl je ze žulových desek a je obílený. Na jižní straně je mírně předsazená korunní římsa. V jádru je asi zděná. Základ je deskový bez profilace. Omítky fasád jsou štukové. Přes volné nároží jsou zalomené výrazné lisény, které vystupují nad římsu jako čtyřboké pilířky. Na lisény přechází sokl. Hrany lisén jsou okosené. Nad soklem a pod stříškou okosení plynule přechází do hrany. Nad římsou je obvod pilířků mírně rozšířený ústupkem. Nad ním je na každé straně mělká vpadlina s půlkruhovým zakončením. Pilířky vrcholí trojúhelnými štítky, na které navazuje stanová stříška. Na jižní fasádě a nevysoko pod korunní římsou je etážová římsa se složitějším štukovým profilem o deskovém základu. Shora římsu chrání plechová okapnička. Mezi římsami v mělkém reliéfu jsou obdélná zrcadla. Pod etážovou je plastický pás s obloučkovým vlysem. Štíty jsou v patě neodsazené a nahoře jsou ukončené pod střešní rovinou. Zdivo je hladce omítnuté. Rameno provází jednoduše profilovaný pás. Pod ním je paralelní pás navazující dole na etážovou římsou a i stejně profilovaný. Pod ním nechybí ani obloučkový vlys. Mezi pásy jsou v plochém reliéfu obdélná zrcadla. V západní stěně je půlkruhově ukončený portál. Hladké obílené ostění je mírně odsazené od omítnutého líce. Okolo záklenku je kvádrovaná šambrána. Dveře jsou dřevěné rámové dvoukřídlové s kazetami. Závěsy jsou z pásoviny ve tvaru „T“. V ploše záklenku je zasklení ze čtvercových tabulek spojovaných olověnými pásky (celek je asi z konce 19. století). Interiér je osvětlený od jihu na výšku obdélným oknem s půlkruhovým záklenkem. Omítnuté je ostění s profilovanou šambránou. Kolem záklenku je ještě širší kvádrovaná šambrána. Parapetní římsa. Dřevěný dělený rám. V ploše záklenku jsou motivy kružeb (nejspíše 2. polovina 19. století). Na západě je v úrovni patra kruhové okno. Mělká kolmá špaleta je lemovaná profilovanou šambránou. Redukované ostění je zděné. Dřevěný rám. Na zasklení je malovaný figurální motiv (2. polovina 19. století?). V horní části J fasády je mělká kruhová vpadlina s profilovanou šambránou (zrušené okno). Přístavek po severním boku věže – Řešený je do detailů stejně jako jižní přístavek.