kaple

Nevelká venkovská kaple neznámého zasvěcení vystavěná na obdélném půdoryse o rozměrech 5,88 × 7,41 m. Zděná, patrně z větší části kamenná, stavba ukončená v principu sedlovou střechou, která je na severozápadní straně ukončena valbou. Jako střešní krytina jsou využity soudobé vláknocementové šablony. Orientace hřebene střechy je severozápad – jihovýchod. Střecha vrcholí šestibokou sanktusovou zvoničkou s nevelkou cibulovou bání, pozlacenou makovicí a pravoslavným křížem opatřeným opět pozlacením. Jako krytina báně je využit pozinkovaný plech bez povrchové úpravy nátěrem. Hlavním průčelím je průčelí jihovýchodní. Na nevelké rozměry kaple je hlavní průčelí řešeno dosti bohatě. Ke středově osazeným dvoukřídlým dveřím, pocházejícím patrně z 1. třetiny 20. století, vede kamenné schodiště o třech schodišťových stupních. Vstupní dveře jsou rámovány jednoduchým pozdně barokním kamenným portálkem. Na nadpraží vstupního portálku je vytesána datace 1824. Samotné dveře jsou dřevěné, rámové, plné. Každé křídlo obsahuje dvě shodné, nad sebou osazené, obdélné kazety s plastickými prvky tvaru kosočtverce. Jedná se o náznaky diamantování. Ve střední části každého dveřního křídla se nachází po jednom drobném větracím otvoru kruhového tvaru. Nad dveřmi je v ploché štukové šambráně menší jednoduché dřevěné okénko oválného tvaru. Spodní část hlavní fasády je opatřena výrazným lizénovým rámem, opticky vynášené nízkým soklem. Nároží stavby jsou zaoblena. Středová římsa hlavního průčelí přechází na ostatních stranách kaple v římsu korunní. Tato římsa je celkem desetkrát odstupňovaná. Většinu plochy štítu zaujímá štuková výzdoba. Jejím základem jsou dvě drobné horizontální římsy, které rozdělují štít do třech přibližně stejně vysokých horizontálních polí. Uvedené římsy z hlediska tektoniky vynáší pilastry. Nízkou atiku, která má pod vrcholem štítu přímý tvar a v dolní části tvar konkávní, rámuje úzká římsička. Na nárožích štítu jsou zhotoveny drobné pilířky ukončené kamennými čučky. S podobným kamenným prvkem, dochovaným ovšem pouze v torzálním stavu, se setkáváme i na samotném vrcholu štítu. V centrální části štítu je okno sevřené mezi dvěma výše zmíněnými horizontálním římsami. Je provedeno jako dvoukřídlé, segmentem ukončené, opatřené lamelovými okenicemi. V tomto případě se patrně jedná o novodobé výplně. Okno je rámováno úzkou plochou šambránou a podokenní římsou. Jihozápadní a severovýchodní průčelí jsou řešeny zcela shodně. Plochy těchto fasád jsou osazené na nízkém soklu a jsou rámovány lizénovým rámcem jako u hlavního průčelí. Ve středu bočních fasád je po jednom segmentem ukončeném dvoukřídlém soudobém dřevěném okně. Okenní výplně jsou chráněny soudobými kovovými mřížemi opatřenými nátěrem grafitově černé barvy. Boční fasády vrcholí výše zmíněnou složitěji provedenou korunní římsou. Zadní nároží jsou opět zaoblené. Zadní průčelí neobsahuje vyjma korunní římsy žádný zdobný aparát. Fasády stavby jsou opatřeny hladkými omítkami. Plochy fasád jsou béžovo-okrové barvy středně sytého odstínu. Plastický aparát fasád je světlejší béžové barvy.