opatská hrobka

Centrální část hrobky na čtvercovém půdorysu se stěnami a nárožími členěnými bosáží, s rovnou atikovou římsou, krytá kupolí, opatřenou břidlicovou krytinou a vyvrcholenou oplechovanou lucernou. Na jihozápadní straně objektu vstupní portikus, přístupný po předsazeném kamenném schodišti, nesený čtyřmi sloupy s toskánskými hlavicemi (po dvou na každé straně vstupu), na nichž spočívá odstupněný architráv a kladí. Portikus je zakončený trojúhelným tympanonem a krytý sedlovou oplechovanou stříškou. Přes portikus vstup do interiéru hrobky vchodem s půlkruhovým záklenkem, s vrcholovým klenákem s akantem a s reliéfy andílků ve cviklech. Vstupní portál rámuje po stranách pilastrový řád. Na bočních fasádách mělké rizality, pročleněné čtveřicí pilastrů, nesoucích odstupněný architráv a kladí, zakončené trojúhelnými štíty, krytými plechem. Uprostřed rizalitu polokruhové okno v profilované šambráně s vrcholovým klenákem zdobeným akantem, ve cviklech s reliéfy andílků, pod oknem rozměrná čtvercová parapetní výplň s probranými rohy. Na západní parapetní výplni osazena pamětní deska s německo – českým nápisem: TOTO MÍSTO SLOUŽILO DO ROKU 1946 JAKO HŘBITOV KLÁŠTERA TEPLÁ. OD ROKU 1991 SE STARÁ MLÁDEŽ EGERLAND O UCHOVÁNÍ A UDRŽOVÁNÍ TOHOTO MÍSTA. Pětiboký závěr člení lisénový řád, dvojice polokruhem zaklenutých oken a korunní římsa. Střecha nad závěrem je zvalbená, krytá plechem.