Mattoniho vila

Obdélná budova o 9 x 4 x 3 osách, situovaná na svahu u silnice; průčelí u silnice dvoupatrové, do svahu na straně k lesu jednopatrové. Hlavní průčelí má v ose mohutný rizalit, vystupující nad střechu o jedno patro. V přízemí a v patře rizalit rozšířen o půlkruhovitý přístavek, ukončený balkonem s kuželkovou balustrádou. Na nároží vlevo šestiboký arkýř na kanelovaném sloupu s kompozitní hlavicí. Arkýř zakončen šestibokou jehlancovitou střechou s eternitem, probíhá v 1. a 2. patře. Fasáda průčelí s rizalitem a s arkýřem je členěna v přízemí pásovou bosáží, v 1. patře pásovou rustikou. Ve 2. patře je pásová rustika pouze na rizalitu, členění pokračuje i na jeho střešním nástavci. Okna v přízemí obdélná, šestidílná, v 1. patře kromě rizalitu půlkruhově ukončená, s postranními pilastry nesoucími závojové římsy s klenáky uprostřed, nad římsami dvojité závěsy. Na arkýři člení pilastry pásová rustika, mezi obdélnými okny půlkruhového rizalitu polosloupy s kompozitními hlavicemi, zdobné ve spodní části dříku festony s maskou. V parapetu obdélné spadlé výplně. 2. patro má v rizalitu půlkruhovitě zakončená okna s volutami uprostřed; mezi okny ploché pilastry s toskánskými hlavicemi. Jinak má 2. patro okna obdélná s polosloupy s kompositními hlavicemi po stranách; v parapetu krátké úseky balustrády, frontony trojúhlené. 2. patro arkýře má okna obdélná, mezi okny na nárožích dvojice polosloupů s kompositními hlavicemi. Korunní průběžná římsa konsolová, kordonové římsy profilované, průběžné. Třetí patro rizalitu má okna obdélná ve spadlých lisenových rámech. Nad korunní konsolovou římsou rizalitu balustráda s plnými úseky. Vikýře s kruhovými okénky vrcholí segmentovým frontonem, po stranách busty. Střechy, kryté eternitem. Vpravo boční průčelí řešené obdobné má představenou 8-bokou schodišťovou věž, ukončenou stanem, krytým eternitem. Věž je třípatrová, členění pásovou rustikou, v 2. patře pouze rustika na nárožích. V přízemí a 3. patra okna půlkruhovitě ukončená, jinak obdélná. Kordonové římsy průběžné, profilované, korunní konzolová. Nad střechou pás s vpadlými obdélnými výplněmi, zdobený ovocnými festony a maskarony. 3. patro člení mezi okny na nárožích polosloupy s kompositními hlavicemi, na oddělených vysokých podnožích. V parapetech vpadlé obdélné výplně. Vstupní průčelí ze strany lesa (9 os) má mělký risalit (3 osy), nad nímž je střešní nástavec o 1 půlkruhovitě ukončeném okně s bočními pilastry a segmentově ukončeným štítkem. Postranní voluty nasedají na úseky balustrády. Vikýře po stranách s oválnými okny, zdobené rozvilinami. Přízemí s půlkruhovitě ukončenými obdélnými okny s klenáky se závojovými římsami, parapetem, postranními pilastry u oken je odděleno kordonovou, profilovanou římsou. Nad závojovými římsami dvojice festonů. Okna v patře s postranními polosloupy jsou ukončeny trojúhelníkovými frontony; v parapetu úseky balustrády. Vstup po 2 stupních krytý zasklenou stříškou na kovové konstrukci, podepřenou 4 železnými podpěrami, zdobenými rozvilinovými mřížemi. Vpravo od vstupního průčelí schody na boční terasu.