markrabství

Objekt je situován vlevo při bráně na strmém svahu, stavěn z lomového kamene na půdorysu lomeného obdélníka, krytý valbovou střechou. Jižní průčelí má novodobý romantický arkýř, proražena pravoúhlá okna a ve fasádě zazděná gotická okna a fragmenty kamenného ostění. Při nároží se zachovala nezřetelná písmena a datum 1712. Západní průčelí člení pravoúhlá, segmentem uzavřená okna a arkýř. V ose severního průčelí se nad přízemím a 1. patrem dochovala ostění gotických obdélných oken. Dominantou východního (vstupního) průčelí je sedátkový portál s půlkruhovým záklenkem a datem 1657, na klenáku s monogramem - portál byl do areálu hradu přenesen v r. 1907 z měšťanského domu v Toužimi a je pouze přiložen přes starší pravoúhlé olištované ostění na fasádách je tedy dochována řada návrhových situací. Interiér s novodobými úpravami 20. století, plochostropý. Objekt byl po posledním požáru hradu v r. 1725 využíván jako sýpka, v l. 1906 - 1907 byl podle projektu prof. Lahna přestavěn pro účely městského muzea (tato přestavba proběhla zcela volně a bez vazby na původní stav vnitřní prostor objektu). Z 1. patra budovy markrabství vede přechod na zdi vnitřní brány ke schodišti na plošinu při věži. Cesta do vnitřního hradu je uzavřena hradbou s cimbuřím. Při křídle Dolní bašty vlevo je postavena novodobě upravená brána.