severní palác

Shluk staveb složitého půdorysu, více traktový, obsahuje v sobě jednak románskou rotundu, dále severovýchodní stavení čtvercového půdorysu, úseky raně středověkých hradeb, patrně i konstrukce doby lucemburské a do nádvoří přistavěný šlikovský trakt. Severní palác je do nádvoří, patrový, nad svahem dvoupatrový. Fasádu člení pravoúhlá okna, v přízemí obdélný vstup s jednoduchým kamenným ostěním. Ve zdivu byl objeven lomený profilovaná¨ý pozdně gotický portál. Průčelí, nad svahem navazující na budovu bašty, člení těleso rotundy, ve které bylo dříve vloženo šnekové schodiště. Vlevo při kruhové baště je přistavěno křídlo obdélného půdorysu se dvěma štěrbinovými střílnami. Z bašty vybíhá fragment městské hradby. Další trakt paláce tvoří vystupující severní křídlo. V interiéru bylo celé křídlo přeměněno koncem 18. století na vězení, má v přízemí a ve sklepě kobky s valenými klenbami s pětibokými lunetami. Ve zdech se zachovaly široké niky původních střílen. První patro paláce bylo přístupné šnekovým schodištěm a má trámové stropy. V 70. letech byly odstraněny konstrukce související s vězenskou funkcí. V západní části severního paláce se zachovaly zbytky románské rotundy, původní hradní kaple. Dominantní poloha kaple v nejstarší fázi výstavby hradního areálu, která stála osamoceně vysoko nad hladinou Ohře na jednom z vrcholů ostrožny, se zcela změnila přístavbami dalších křídel severního paláce, které kapli do sebe pohltily. Její kruhový tvar umožnil, aby podstatná část byla použita druhotně jako schodiště. Rotunda je poměrně drobná (s vnitřním průměrem 3,5 m, výškou 6,5 m, obvodový plášť tloušťky 75,80 cm), s mělkou apsidou vybranou takřka v síle zdiva. Její malé rozměry a neobvyklý půdorys podmiňovala nepochybně malá rozloha hradní skály. Architektura rotundy je prostá: na jižní straně lodi se otvíral nepříliš široký vstup, z něhož se zachoval pouze fragment západní vnitřní špalety. Rotundu osvětlovalo jediné okénko v pískovcovém ostění v ose apsidy, z ěhož se zachoval vnitřek. Apsidu uzavírá vyklenutá půlkruhová archivolta z tesaných pískovcových klenáků. Klenbu rotundy tvořila kamenná kopule, jejíž výběžky s otisky šalování se zachovaly. Materiál tvořily žulové kvádry (cca 30 x 64 cm) Ve spodní části severovýchodního traktu s půdorysem výrazně vysunutým z obrysu hradního areálu bylo zjištěno kvádříkové zdivo, které je svým charakterem blízké zdivu rotundy a lze je proto označit za románské. Snad šlo o další věžovou stavbu na čtvercovém půdorysu, protilehlou horní hranolové věži.