sýpka

Sýpka v Žeroticích je volně stojící stavba tvaru ležatého hranolu se sedlovou střechou situovaná u polní cesty ke hřbitovu na severovýchodním okraji intravilánu Žerotic severně od zříceniny panského sídla (gotické tvrze přestavěné na renesanční zámek, roku 1643 dobyté a poškozené Švédy a poté částečně obnovené, ale již bez rezidenční funkce). Jižně od ruiny tvrze/zámku se nachází soubor křídel vrchnostenského dvora, který byl založen kolem poloviny 18. století. Sýpka je třípatrová stavba protáhlého obdélného půdorysu z omítaného smíšeného zdiva má lapidární hladká průčelí prolomená rastrem pravidelně i nepravidelně rozmístěných pravoúhlých okenních otvorů a vstupů ukončená na dlouhých stranách profilovanou korunní římsou. Jediným dekorativním (ovšem výrazně působícím) prvkem stavby je konvexně-konkávní zvlnění štítů na kratší západní a východní straně budovy. Štíty jsou prolomeny rovněž neobvyklými trojicemi otvorů tvaru stlačené číslice 8. Hlavní vstup se nachází na jižní dlouhé straně sýpky; pravoúhlá trámová zárubeň otvoru je vložena do segmentově zaklenuté mělké niky. Ve vstupu jsou na dvoudílných kovaných hácích třemi kovanými pásovými závěsy s listovitými konci zavěšeny jednokřídlé dveře svlakové konstrukce s lícovou vrstvou ze dvou polí diagonálně kladených prken tvořících nahoru směřující hrotitý rastr. U klíčové dírky je dochován kovaný, volutově stáčený úchyt, povrch lícové strany dveří je pobit hřeby s oblými hlavičkami. Na vnitřní straně dveří se nachází krabicový zámek s klasicistním abstraktním reliéfním ornamentem. Dřevěná konstrukce interiéru je tvořena třemi trámovými patry s deskovými záklopy podepíranými středním, v ose stavby vedeným podpůrným trámem neseným sledem trámových pilířů. Tesané pilíře jsou členěny patkami, dříky a hlavicemi oddělenými oblounovými profilacemi, stropní trámy mají zkosené hrany. Patra propojují jednoduchá přímá schodiště. Tam, kde je pevnost trámů pater narušena (patrně houbami a dřevokazným hmyzem) v místech u zapuštění do nosného obvodového zdiva, je stabilita konstrukce zesílena trámovou podpěrou. Okenní otvory mají z vnitřní strany hluboké, zkosené, segmentově zaklenuté špalety, do otvorů jsou vsazeny mříže z pravoúhle se protínajících kovaných prutů. Konstrukci střechy tvoří krokevní krov se dvěma úrovněmi hambalků a rozvinutým podélným vázáním plně vyvinutou ležatou stolicí. Krov je rozdělen celkem do osmi polí vymezených plnými příčnými vazbami, mezi nimiž jsou prostřídány vždy tři prázdné příčné vazby. Ve všech polích jsou v příčných vazbách vazné trámy, které současně plní i funkci stropních trámů. Na pozednicích, zazděných v koruně zdi, jsou kampovány vazné trámy, do nichž se opírají paty krokví. V horní části jsou krokve spojeny nárožním čepem (tzv. na ostřih), přičemž spoje jsou zajištěny dřevěným hřebem. Plné vazby sestávají z ležatých sloupků, z vodorovných rozpěr v příčném i podélném směru, z krátkých pásků v příčném směru a z horních vaznic. Ležaté sloupky stolice se směrem vzhůru mírně rozšiřují. Příčné pásky plných vazeb jsou k sloupkům a příčným rozpěrám čepované s částečným zapuštěním a zajištěné dřevěnými hřeby. Stejný spoj je použitý i u spojů příčných rozpěr s ležatými sloupky. Pásky a rozpěry jsou zdobeny okosením hran. Hambalky, plnící současně funkci stropních trámů, jsou ke krokvím připojené pomocí připlátování zajištěného dřevěným hřebem a zároveň jsou částečně zapuštěné do vaznice (ližiny). Řešení spoje hambalku a krokve v patře je provedeno jednostranným rybinovým přeplátováním zajištěným hřebem. Ve spodní části střechy jsou nepříliš výrazné cca 1,5 m dlouhé námětky. Podélné vázání krovu je tvořeno střední podélnou rozpěrou a pětibokou ližinou (hlavní vaznicí) mezi sloupky stolice. V jednotlivých polích mezi plnými příčnými vazbami jsou použity vždy dvě šikmé vzpěry začepované do bočních stran spodních částí sloupků ležaté stolice, křížící podélné rozpěry a začepované do spodní strany pětiboké ližiny. Podélné zavětrování se objevuje pouze v rovině ležatých sloupků stolic. Tesařské montážní číslování má podobu římských číslic, tvořených jednostrannými úzkými záseky dlátem, popř. sekerou křížovkou. U krokví stejně jako i u prvků stolice postupuje značení směrem od východu k západu. Krov byl sestaven z ručně tesaného dřeva. Střecha sýpky je sedlová, na východním a západní straně ukončená štítem, v současné době pokrytá eternitovými šablonami, převýšené hrany štítů jsou pokryty cihlami kladenými do neprobarvené malty. Střešní krytina je kladená na latě. Střešní rovinu prolamuje několik vikýřů.