tepelná elektrárna

U Liberecké ulice se pod čp. 480/108, Jablonec zachovala budova Městské elektrárny a přespolní centrály v Jablonci, která ve své části podélné se silnicí pochází z roku 1911 – strojovna s kotelnou a v části kolmé z roku 1923 – rozvodna postavené patrně dle projektu Josefa Ulricha. Elektrárna sloužila svému účelu do sedmdesátých let 20. století, do devadesátých let fungovala jako teplárna a v současné době slouží jako sportovní zařízení a výroba sportovních lezeckých stěn. Elektrárna v parní kotelně měla osazenu čtveřici kotlů soustav Babcock & Wilcox, Dürr & Gehre vodotrubný, Babcock & Wilcox vodotrubný s rošty řetězovými První Brněnské strojírny a šikmými Schnetzer. Ve strojovně pára hnala čtveřici parních turbín, z toho 2x Parson o výkonu 510 kW fy. První brněnské strojírny, jeden stojatý parní stroj První Brněnské strojírny o výkonu 330 kW a poslední turbínou byla Parsonova od totožného dodavatele, ale o výkonu 1470 kW. Ve strojovně byla osazena směsice celkem deseti generátorů třífázového proudu a stejnosměrných dynam o výkonech od 26 do 1400 kW z let 1903-1921 výrobců Siemens & Schuckert a František Křižík. Doplňujícími zařízeními byla dvojice kaskádníků o výkonu 380 kW, synchronní konventor o výkonu 230 kW a nerozlišený přídavný stroj o výkonu 110 kW.