městský dům

Řadový, patrový, měšťanský dům, zděný, s mansardovou střechou, rovnoběžnou s frontou náměstí. Střecha kryta plechem. Průčelí budovy 5ti osé, v přízemí vlevo vstup se světlíkem, završen konkávně probranou nadpražní římsou. Nad níž plocha zdi, členěna do vodorovných pásů, pravoúhlá okna vysazena za hlubokou špaletou. Patrová římsa, několikrát odstupňovaná. V patře v ose vystupuje ve dvou ve štuku zdobených krakorcích arkýř zakončený polov. cibulí z plechu. Nároží zdobena pilastry, okna půlkruhová, za hlubokou špaletou. Nad ním mušle s maskou. Nároží budovy bosováno, okna za hlubokou špaletou, zdobena štukovým rámem. Nadokenní římsy bohatě zdobené v ose masky. Korunní římsa členěna na 3 části, ve střední vpadlé části 4 průduchy mezi nimi medailony s maskami. Ve středu přechází okolo cibule arkýře v rozeklanou římsu, za ní štítek půlkruhově lomený. Nad ním Aeskulapova hůl z plechu, pozlaceno. Na arkýři pod oknem deska. Ve středu reliéfní portrét muže s knírem po stranách nápis: „ Zde se narodil /26. XI. 1868 MUDr./ Václav Plaček/spisovatel a lékař/ lidumil/†24.XI.1925. V pravé části novodobě adaptované místnosti obchodu. Vstupní chodba segmentově zaklenuta s obdélným štukovým zrcadlem s druhorokokovým dekorem. Patro přístupné po schodišti, prav. Zalam.podesty segmentově zaklenuty do traverz, schodiště má lité zábradlí s pseudorenesančními motivy. Místnosti v patře z části plochostropé z části s fabionem. Sklep stlačeně zaklenut, probíhá pod celou budovou. Vstup pod dnešním schodištěm. Část dvorního traktu ubourána, část adaptována na byty a kůlny. Na hladké dvorní průčelí domu prolomeného pravoúhlými okenními otvory nestejné velikosti a nepravidelného rozmístění a pravoúhlým vstupem ve vpadlině se segmentově zvlněným záklenkem navazuje patrové křídlo kryté pultovou střechou s nízkými přízemními přístavky rovněž krytými pulty. V ose dvorního křídla je situován přízemní dům obdélného půdorysu s korunní římsou fabionového tvaru nesoucí sedlovou střechu s bedněnými štíty, který tvoří jihovýchodní hranici úzkého dvora.