tvrziště Štítky

Popis částečně odpovídá údajům na původním evidenčním listu zpracovaném: L. Lefnerovou, 24.10.1967. Doplnění evidenčního listu: Lokalita se nachází v rovinné poloze na kraji lesa na mírně svažitém terénu JV svahu kóty 661 m, kde se viditelně rýsuje větší část tvrziště, neboť jeho druhý pás opevnění na severozápadní a jihozápadní straně podlehl dlouhodobé zemědělské kultivaci. Středový útvar má tvar deformovaného oválu s odseknutým jižním obvodem. Osy rovné plochy mají 31 a 26 m a ve stejném tvaru ji obíhá první příkop a na dvou stranách i val. Příkop je 8-10 m široký, ale jen 1-2 m hluboký a na jihu a jihozápadě je mělčí a zúžený zahrnutím. Přesto je dostatečně zřetelný a zčásti sledovatelný je i průběh vnějšího příkopu (š. 6,5-7 m) a nízkého druhého valu. Chráněná plocha lokality je 3211 m2. Fortifikace patrně neplnila funkci sídla nějakého místního rodu. Ves Štítky, která je lokalizována v mělkém údolí JV od tvrze, se připomíná r. 1257, kdy patřila novoříšským premonstrátům. Významná je skutečnost, že v r. 1345 je u Štítků doložena těžba zlata, kterou organizovali jemničtí měšťané. V r. 1417 už byla součástí většího zboží a následně zpustla a proto zřejmě nikdy nebyla centrem samostatného zboží. Proto se jako možné jeví vysvětlení, že tvrz měla chránit a kontrolovat těžbu drahých kovů a případně poskytnout bezpečí jejich dočasnému uložení před transportem. Podobnou funkci, ve větším měřítku, měl zřejmě hrad Edelštejn u Zlatých Hor.