zámecká zahrada

Historicky nejcennější byla pravidelná zahrada na terase a nádvoří zámku, která byla později doplněna o červenolistou odrůdu buku a další dřeviny pod vlivem módního přírodně krajinářského stylu. Dnes pravidelný parter, členěn na čtyři parterová pole, doplněn o technicky i umělecky zajímavě řešený altán s točitým schodištěm a soudobé dřevěné sochy. Na terase před severovýchodním průčelím zámku se nacházela formálně členěná zahrada, kterou dnes tvoří pouze barokní schodiště, historicky cenné ohrazení s balustrádou a nedochovaný kamenný bazén. Jihozápadně od zámku se rozprostírá přírodně krajinářská část o rozloze 5, 15 ha s množstvím vzácných dřevin (15 druhů jehličnatých a 71 druhů listnatých) a rostlin (zejména uměle vysazených trvalek, např. čemeřic). Situován je ve svažitém terénu, v jehož nejvyšší partii se nachází vyhlídkový altán, průhledem propojený s centrálním paloukem. Ve středu zámecké zahrady je velký palouk s cestou po jeho obvodu a kašnou se sochou nymfy v nejnižší části. Postranní stromové kulisy tvoří domácí i introdukované stromy, doplněné o keřové patro. Nejvýznamnější dřeviny rostou v okolí domu zahradníka. Na severní hranici zámecké zahrady přiléhá pozemek bývalého zámeckého zahradnictví s domem zahradníka. Bývalá panská (kuchyňská) zahrada je stejně jako vlastní zámecká zahrada ohrazena kamennou zdí. Součástí této unikátní památky zahradního umění je i oranžerie a romantické stavby.