kostel sv. Kateřiny

Kostel má loď na obdélném půdorysu s mírně vydutou jižní stěnou. Na východě se k presbytáři připojuje užší odsazený presbytář s trojbokým závěrem a čtvercovou sakristií po severní straně. Loď je přístupná od západu obdélným portálem s kamennými stojkami s ušima a přímým trámovým překladem. Nika vstupu má do interiéru rozevřené špalety se segmentovým záklenkem a je do ní osazena dvojice stupňů, po kterých se sestupuje do lodi. Prostor je opatřen plochým omítaným stropem s fabionem s profilovanou římsou na spodní straně. Interiér je od severu a jihu osvětlován trojicemi obdélných okenních otvorů se segmentovými záklenky a s nikami majícími dovnitř rozevřené špalety se segmentovými záklenky. Západní část lodi zaujala dvojicí subtilních sloupů spoluvynášená dřevěná kruchta mající konvexně rozšířenou střední část s odsazenými konkávními boky po stranách a zábradlí s kuželkami. Východní stěna lodi je otevřena půlkruhovým vítězným obloukem, který společně s chórovou přepážkou odděloval loď od presbytáře. Přepážka je v půdorysu koncipována shodně s kruchtou a to včetně dřevěného zábradlí s kuželkami. Plochostropý presbytář se zrcadlem uprostřed a fabionem s profilovanou římsou je osvětlován dvojicí okenních otvorů shodných s lodí. Jeden je umístěn na východním konci jižní stěny, druhý je prolomen přímo v severovýchodním nároží. Lokálně odpadlá omítka odhaluje zdivo z lomového kamene a zřejmě hrotitý záklenek zazděného okenního otvoru v jihovýchodní stěně. V jižní stěně je osazen kamenný náhrobník z počátku 17. století a před ním renesanční kamenná křtitelnice z roku 1585 (obojí je movitou kulturní památkou). V severní stěně je umístěn kamenný obdélný portál s ušima a páskem a nikou mající do interiéru sakristie nestejnoměrně rozevřené špalety se segmentovým záklenkem. Pod patou záklenku niky vstupu je na jižní stěně sakristie zřetelný 10 cm široký ústupek ve zdivu. Sakristie je opatřena plochým trámovým stropem s podhledem. Shodný vstup jako na jihu byl otevřen i na západě z exteriéru. Od severu je prostor osvětlován obdélným okenním otvorem se segmentovým záklenkem a relativně mělkou nikou s nestejnoměrně dovnitř rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem. Na východě je prolomen užší obdélný okenní otvor s přímým překladem a hlubší nikou mající dovnitř rozevřené špalety s přímým překladem a klesajícím parapetem. Jihozápadní skosené nároží sakristie skrývá zcela jistě schodiště na kazatelnu, jehož vyúsťující otvor se segmentovým záklenkem se v lodi propisuje trhlinami po severní straně vítězného oblouku. Do severovýchodního kouta je vsazeno komínové těleso. Střecha nad lodí i presbytářem je sedlová, nad závěrem presbytáře zvalbená. Krytinu tvoří pálené střešní tašky bobrovky kladené jednoduše na husté laťování. Střecha nad sakristií je pultová s krytinou tvořenou patrně plechovými šablonami. Loď i presbytář stojí na předsazeném omítkovém soklu a ve shodné výšce vrcholí jednoduchou korunní římsou profilovanou na spodní straně širším výžlabkem. Fasády kostela jsou opatřeny novodobými značně tvrdými cementovými omítkami, které jsou na lodi a presbytáři hladké, na sakristii hrubě nahazované. Průčelí sakristie a presbytáře jsou zcela nečleněna, loď je opatřena lizénovým rámem a na jihu středním širokým mírně předsazeným polem. Na korunní římsu západního průčelí nasedá trojúhelný štít sedlové střechy s nikou uprostřed, do níž je vsazena socha sv. Judy Tadeáše v dlouhém rouchu a s plnovousem, držící v pravé ruce kyj opřený o podstavec a v levé ruce kruhový medailon s vyobrazením Kristovy tváře.