zámecký park

Poměrně rozlehlý přírodně krajinářský park byl založen na mírně svažitém pozemku, který stoupá od budovy zámku směrem severním. Jeho počátky sahají do 16. století. Je tvořen staletými stromy a setkáváme se zde i s celou řadou vzácných dřevin. Součástí parku je i klasicistní skleník, který je evidován jako kulturní památka č. p. 169. V areálu zámku v Telči se nacházejí 2 zahrady: zámecká zahrada a zámecký park. Zámecká zahrada je renesanční prostora uvnitř zámku, která byla kolem roku 1900 upravena do dnešní podoby. Zámecký park byl založen v 16. stol nebo na přelomu 16. a 17. století a jeho dnešní podoba pochází převážně z 19. století. Stromové patro parku je základem parkové kompozice a jeho aktuální stav rozhoduje o užitné hodnotě parku a jeho funkčnosti. Zámecká zahrada tvoří významný prvek v soustavě ploch zeleně měst Telče, zároveň je nedílnou součástí okolní krajiny. Krajina na severozápad od Telče si uchovala do dnešních dob výraznou stopu záměrně kultivované feudální krajiny.