park

Začátkem 16. století současně se zámkem vzniká i renesanční zahrada. Barokní přestavba z roku 1660 a ani pseudorenesanční přestavba z roku 1860 nezměnila původní stavební dispozice kolem zámecké budovy, které si svoji původnost zachovaly do dnešní doby. Renesanční zahrada byla vymezena parkovou zdí, byla drobnějšího charakteru a členěná v pravidelné plošné obrazce. Pravděpodobné terasy tektonicky přetvářely prostor do dvou až tří parterů, které byly propojeny schodišti. Při vstupní části byl vytvořen stromový rondel kolem kašny. Odlehlé plochy sloužily jako obora a štěpnice a jako další hospodářské plochy. Barokní park si uchovává členění do tří úrovní a v severní části je rozšířen o bývalou štěpnici. Obora je také zachována. Úprava měla zajistit osové principy s bohatou květinovou výzdobou a architektonickými prvky. Barokní kašna, dvě sochy a květinové vázy jsou z období této přestavby. Území za parkovou zdí je nadále oborou. Z poslední pseudorenesanční přestavby na park přírodně krajinářský se dochovaly věkovité stromy. S přestavbou zámku byla přeměněna i západní část obory. Koncem 19. století byly okolní vnější plochy zalesněny čistým smrkem. Vznikla tak smrčina, která v dnešní době je asi 100 let stará. V první etapě přeměny byl dotčen pouze původní barokní park. Zachovány z původních úprav byly věkovité stromy, doplněné výsadbou domácích jehličnatých a listnatých stromů. Ve druhé etapě (1860) současně s adaptací zámecké budovy byla přeměněna západní část obory. Přetváření obory na přírodně krajinářský park obohatilo porostní skladbu o exoty, které byly v této době dováženy z Evropy. Koncem 19. století byly okolní plochy zalesňovány čistou smrkovou monokulturou. Vznikla tak smrčina, která je v dnešní době asi stoletá. Většina nynějšího porostního krytu pochází z období kolem poloviny 19. století. Mladší výsadby jsou jen výjimečné. Poměrně dobře lze rozlišit kdysi dobře udržovaný park od lesoparku. Další část má charakter háje, kde vynikají mohutné stromy, výrazně se uplatňuje dubová alej, vedoucí od zámku přes okraj parku do polí. Háj pak přechází v lesopark o rozloze 14 ha. Cesty pískované, kulatý kamenný bazén, malý rybník po pravé straně dubové aleje.