Ústav pro péči o matku a dítě

Jedná se o komplexně pojednaný areál s monumentální budovou „sanatoria v zeleni“, na jehož území se nachází i další stavby. Mimořádná a v pražském kontextu ojedinělá, je rovněž samotná architektura stavby, kterou navrhl známý český architekt Rudolf Kříženecký. Složitý, do detailů propracovaný komplex vzájemně propojených křídel vycházejících z centrálního bodu, v němž jsou situovány veškeré reprezentační prostory, si zachoval svůj noblesní charakter i přes pozdější úpravy a celkovou zchátralost. Podolské sanatorium, objekt s rozvlněnou, dekorativně pojednanou fasádou a honosným interiérem vstupní haly. Součástí velkoryse koncipovaného zdravotnického zařízení je i zahrada, jejíž typické smíšené provedení reflektovalo v nástupním prostoru vzhled budovy a v dalších částech vyšlo vstříc potřebě užitkových ploch i odpočinkových míst. Zahrada byla komponována způsobem charakteristickým pro zdravotnická zařízení té doby.