kotelna, strojovna, pomocné provozy

Halová budova kotelny s nižšími objekty přiléhajícími na straně východní, západní a jižní (bývalá strojovna parního stroje). Jedná se o zděné objekty kryté sedlovou střechou (kotelna) a plochými střechami (strojovna parního stroje a další). Prostor objektu na východní straně kotelny je prosvětlen střešním světlíkem. Krov kotelny je dřevěný s ocelovými táhly, krytina plechová. Plášť je zděný z cihelného zdiva na kamenné podezdívce, neomítaný. Fasáda v tvarosloví průmyslové architektury přelomu 19. a 20. století využívá lizén, říms a zubořezů. Původní okenní a dveřní otvory uzavřené segmentovým zaklenutím jsou dochovány v západní a severní fasádě. Osazeny jsou okny v dřevěných rámech, jejichž členění bylo při poslední rekonstrukci odvozeno od dobových fotografií. Kotelna prošla stavebním vývojem, který se uzavřel roku 1906 po instalaci druhého kotle. Objekty po jejím obvodu vznikaly postupně v poměrně jednotném stavebním a architektonickém pojetí. Nedílnou součástí kotelny jsou dva parní kotle typu Tischbein. Starší z nich, pocházející z roku 1893, byl vyroben brněnskou firmou E. Krackhardt. Roku 1906 byl výkon kotelny zvýšen instalací nového kotle ze železáren v Sobotíně a Štěpánově (Zoeptauer & Stefanauer Actien-Gesellschaft). Kotle byly využívány do roku 1994 (pro ústřední vytápění), nyní jsou mimo provoz. Parní stroj a dynamo, které tvořily vybavení strojovny, se nedochovaly. Budova bývalé strojovny parního stroje přiléhá na jižní straně k původní tovární budově, na východní straně navazuje na objekty přístřešek vestavěný mezi původní tovární budovu, pomocný objekt přiléhající ke kotelně na východní straně a halu tkalcovny z roku 1882.