kostel sv. Lukáše

Loď - Sedlová střecha je krytá obdélnými šablonami břidlice. Jsou zde kratší námětky. Nejsou zde žádné vikýře. V místě křížení s transeptem se nachází o něco vyšší střecha ve tvaru komolého čtyřbokého jehlance (podnož věžičky). Krytina je stejná jako hlavní. V SZ patě této části střechy je osazený osmiboký cihelný pilířek, zakončený kamennou krycí deskou. Sokl je předsazený, vystavěný z lomového kamene. Místy najdeme žulu a pískovec. Některé kameny jsou opracované do kvádříků. Povrch zdiva je spárovaný. Patka soklu je provedena ze žulových bloků s šikmo sklopenou horní ploškou. Podélné stěny končí římsou, vyloženou z pískovcových bloků. Jednoduchá profilace. V patách střechy nad křížením je položena římsa o málo výše. Profilace je zde odlišná. Zdivo stěn je režné cihelné a nemá žádné plastické členění. Opěráky mají strmější pultové stříšky z pískovcových desek. Dolní okraje stříšek jsou mírně přetažené. Na opěráky přechází sokl ze stěn. Sokl je vyzděný z lomového kamene a také z hrubě přitesaných kvádříků. Zdivo nad soklem je neomítnuté cihelné. Svislá čela jsou po výšce jednou odsazená. V místě ústupků se nacházejí pultíky z pískovcových bloků. Západní štít je v patě zalícovaný stěnou a nahoře mírně vytažený nad střešní plochy. Zdivo je režné cihelné. Ramena jsou krytá pískovcovými bloky přetaženými před čela. V patách ramen jsou vodorovné náběhy. V bocích náběhů je vpadlina s lomeným zakončením. Ramena jsou zdobena volutovými kraby a při patách obelisky. Ve vrcholu se nachází masivní kamenný kříž, který je osazený na čtyřboký podstavec s lípanými kružbami v plochách. V horní části štítu, který je vytvořený z pískovcových kvádrů se nachází kříž. Jeho svislý díl plní současně funkci větracího okénka. Východní štít v patě neodsazený a nahoře je lehce přetažený nad krytinu. Cihelné zdivo je neomítnuté. Ramena chrání pískovcové desky přetažené před V i Z čelo. V patách jsou přímé náběhy s vpadlinami v bocích (stejné jakou západního štítu). Ve vrcholu na komolém podstavci je složitěji zdobený železný kříž. V západní polovině J a S stěny jsou 2 na výšku obdélná okna s hrotitým záklenkem (západněji položená ústí na kruchtu). Pískovcové ostění je okosené. Nad bankály okosení přechází diagonálním trojhránkem zpět do hrany. Strmě sklopené parapetní desky jsou mírně předsazené. Před ostěním se nachází mělká kolmá špaleta vyzděná z cihel. Ze stejného materiálu je provedený i její hrotitý záklenek. Hrana špalety je také seříznutá. Nad spodním okrajem jsou opět šikmé přechody. Okolo záklenku je provedena lištová šambrána vyložená z cihel. Dolní konce šambrány jsou pravoúhle zalemované. Je zde železný rám. Na zasklení do olova jsou malované obrazy s náboženskými motivy. Nosné příčníky jsou z kruhových tyčí (celek asi 1.pol.20.stol.). Ve východní polovině severní stěny je ještě jedno stejné okno včetně výplně (v jižní zdi na stejném místě parná pouze část šambrány). Kruchta je přisvětlena od západu velkým kruhovým oknem, které zasahuje i do plochy štítu. Pískovcové ostění je profilované. Plochu okna dělí přetínající se pruty spojené po obvodě obloučky s mniškami. Před ostěním je mělká kolmá špaleta s cihelným obložením a hrotitým záklenkem. Okolo záklenku cihelná šambrána. Výplň tvoří různobarevné tabulky spojované olověnými pásky (patrně 1. pol.20. stol.). V soklu jižní stěny se nachází několik větracích čtvercových otvorů. Transept - jižní rameno - Sedlová střecha s hřebenem je ve stejné výšce jako na lodi. Obdélníkové břidlicové šablony. Střecha je bez vikýřů. Sokl je předsazený. Je vyzděný z lomového kamene. Nahoře sokl končí řadou žulových bloků s šikmo sklopenou horní ploškou. Povrch zdiva je pouze vyspárovaný. Na Z a V stěnu plynule přechází korunní římsa z lodi. Výšková úroveň se nemění. Zdivo stěn je režné cihelné bez členění. Opěrné pilíře jsou stejné jako u lodi. Jižní štít je provedený z režného cihelného zdiva. V patě je neodsazený a nahoře je mírně navýšený nad krytinu. Ramena s vodorovnými náběhy v patě jsou krytá pískovcovými deskami. V bocích náběhů se nachází mělké vpadliny s hrotitým záklenkem. Přetažená čela krycích desek jsou profilovaná výžlabkem. Ve vrcholu štítu se nachází kamenný kříž na podstavci. Při vrcholu štítu v líci zdiva je pískovcový blok kosodélného tvaru. V jeho čele je vpadlý reliéfní kříž. Svislé rameno kříže tvoří současně větrací okénko do půdy. V jižní stěně se nachází velké okno s hrotitým záklenkem. Horní část okna zasahuje do plochy štítu. Pískovcové ostění je na hraně okosené. Plocha okna je rozdělena dvěma pruty propojenými pod záklenkem hrotitými obloučky (jednoduchá kružba). Okosení hrany ostění je přerušeno v patách záklenku a dole je ukončeno nad parapetní deskou šikmými přechody. Kamenná parapetní deska je mírně předsazená. Před ostěním je mělká širší špaleta. Kolmé cihelné boky má také okosené. Okolo záklenku vede lištová šambrána s pravoúhle zatočenými dolními konci. Je zde osazen železný rám. Zasklení je provedeno do olova s malovanými náboženskými motivy (asi 1.pol.20. stol.). V horní části Z a V stěny vyklenutý v líci zdiva hrotitý cihelný oblouk. V soklu jižní stěny se nachází několik čtvercových větracích otvorů. Severní rameno – Je řešeno téměř shodně jako rameno jižní. Opěrné pilíře mají z důvodu svahu sokl daleko vyšší než u opěráků jižního ramene. Ve spodní části se nachází ještě jednou osazený šikmým ústupkem. Pod ústupkem čela je dvojboce zalomená a vyskládaná z kvádrů. V bocích jsou provedeny skrz celou šířku a od terénu kolmé hrotité arkády. Při líci jsou vyklenuté z kvádříků a uvnitř z cihel. Uprostřed severní stěny se nachází sedlový portál do sklepa. Pískovcové ostění je na hraně okosené. Nad prahem okosení přechází diagonálními trojhránky do hrany. Vyžlabené konzolky nadpraží odsazené od přímé části překladu. Dveře jsou dřevěné rámové s úhlopříčně skládanými prkny (asi 2.pol.19.stol.). Nad portálem vedle sebe jsou 3 na výšku obdélná okénka s lomeným záklenkem. Pískovcové ostění je po obvodě výrazněji okosené. Je zde železný dělený rám (2. pol.19. stol.?). Presbytář - Hřeben sedlové střechy je zde níže než na lodi. Nad stěnami závěru jsou valby. Námětky se pohledově skoro neuplatňují. Obdélníkové břidlicové šablony. Nejsou zde žádné vikýře. Na východním konci hřebene je hrotnice s makovicí. Předsazený sokl je vyzděný z lomového kamene. Ukončený je řadou žulových bloků s šikmo sklopenou horní ploškou. Na části obvodu je sokl po výšce 1x nebo 2x odskočený (podle terénu). Koruna stěn je ve stejné úrovni jako na lodi. Římsa je vyložená z cihel a je jednoduše profilovaná. V půdorysných zlomech jsou cihly nahrazeny pískovcovými bloky. V líci fasád se plně uplatňuje cihelné zdivo. Fasády postrádají plastické členění. Opěrné pilíře mají předsazený sokl z režného lomového zdiva. Patku soklu tvoří žulové kvádry s šikmo sklopenou horní ploškou. Pultové stříšky chrání pískovcové desky mírně přetažené na spodním okraji. Zdivo opěráků je cihelné neomítnuté. Svislá čela jsou po výšce jednou odsazená. Ústupky jsou kryté pultem z pískovcového bloku. V každé stěně se nachází jedno na výšku obdélné okno s lomeným záklenkem. Za mělkou kolmou špaletou je redukované pískovcové ostění. Hrana špalety i ostění je seříznutá. Ve spodní části boků okosení končí šikmou diagonální trojúhelnou ploškou. Boky špalety jsou vyzděny z cihel včetně záklenku. Strmé bankály oken jsou lehce předsazené. Záklenky provází lištové šambrány, provedené z cihel. Železný rám a zasklení je z barevných tabulek do olova snad 1.pol. 20.stol.). Věžička - Podnož věžičky tvoří komolý plášť střechy lodi, který je zakončený složitěji profilovanou (asi plechovou) římsou. Nad římsou následuje ochoz. Vlastní věžička je zastřešena strmým čtyřbokým jehlancem. Krytina je z šupinové břidlice a plechových pásů (v nárožích). Ve vrcholu se nachází nízká hrotnice s křížem ve vrcholu. V patě hrotnice je makovice a listová koruna. V patě střechy nad nárožími jsou čtyřboké pilířky, zakončené vysazeným plochým páskem a jehlancem s makovicí. Vlastní plášť lucerny je obložený asi pozinkovaným plechem. Na každé straně je vysoké zvukové okno s lomeným záklenkem. Hrana ostění je po obvodě okosená. Nad záklenky jsou trojúhelné suprafenestry. Výplň oken tvoří okenice s plechovými žaluziemi. Plášť lucerny končí vysazeným římsovým pásem bez profilace. V nárožích lucerny jsou opěráky s 2x odsazeným svislým čelem. Ve spodní části boků opěráků jsou hrotité arkády pro zajištění průchodu na ochoz. K bokům opěráků jsou přisazeny stoupající segmentové oblouky s patkami zapřenými do rohových pilířků zábradlí. Horní linie oblouků jsou šikmé a přímočaré. Opěráky i oblouky jsou asi také oplechované. Součástí zábradlí jsou výše zmíněné rohové čtyřboké pilířky. Tyto jsou zakončené římsou a jehlancovým obeliskem s křížovou kytkou. Výplňová pole tvoří arkády s půlkruhovými obloučky jednoduchými kružbami. Spojité je madlo. Prvky zábradlí chrání plechový obklad. Sakristie - Valbová střecha je s minimálním spádem. Krytina je asi z pozinkovaného plechu. Předsazený sokl je vyzděný z lomového kamene a ukončený řadou žulových bloků s šikmo sklopenou horní ploškou. Zdivo soklu je neomítnuté, vyspárované. Po obvodě z cihel je vyložená korunní římsa. Ve zlomech nárožích cihly nahrazují pískovcové bloky. Profilace je jednoduchá. Fasády nemají žádné členění. Zdivo je režné cihelné. Zápraží vstupu je kryté nízkým pultem provedeným z pískovcového bloku a boční zídky přechází v sokl ze stěn. Zdivo mají neomítnuté cihelné. Překlad v zápraží vodorovný pískovcový. Dveře jsou dřevěné rámové s diagonálně skládanou prkennou výplní. Závěsy jsou stáčené (asi 2.pol.19.stol.). Před vším se nachází voštinová mříž (novodobá). V jižní stěně jsou 2 na výšku obdélná okna s lomeným záklenkem (levé ústí do komory). Pískovcové ostění je po obvodě okosené. Nad záklenkovým dílem ostění je ještě cihelný pas a dělený železný rám. Výplň tvoří barevné tabulky, spojované olověnými pásky (1. pol. 20. stol.?). Před oknem je voštinová mříž. Ve východní stěně se nachází jedno stejně řešené okno. Předsíň - Je zde sedlová střecha. Na západě se hřeben rozdvojuje, čímž vznikly dvě sedla. Obdélné šablony krytiny jsou z břidlice. V místě zlomu hřebene se nachází hrotnice s makovicí. Sokl je předsazený z lomového kamene. Povrch zdiva je vyspárovaný. Patku soklu tvoří žulové bloky s přímočaře sklopenou horní ploškou. Místo korunní římsy jsou více přetažené krokve. Volné konce krokví jsou podloženy šikmými vzpěrkami opřenými ke zkráceným sloupkům přiloženým ke stěnám a dole osazeným na pískovcové konzolky. Zdivo stěn je režné cihelné a nečleněné. Západní štíty jsou trojúhelné, v patě neodsazené a nahoře ukončené pod krytinou. Zdivo je cihelné režné. Před čela štítu jsou více přetažené střešní plochy. Okraje střešních rovin provází vykrajované prkno. V JZ a SZ stěně je vstup s hrotitým záklenkem. Ostění je cihelné. V trámkové zárubni jsou dřevěné dvoukřídlové rámové dveře. V ploše jsou zrcadla zasklená barevnými čtvercovými tabulkami do olova. Závěsy jsou stáčené. V ploše záklenku je stejně řešené zasklení (celek asi 2.pol.19. stol.). V J a S stěně je ležatě obdélné okno. Záklenek je segmentový. Ze stejného materiálu jsou vyzděny i kolmé boky ostění. Záklenek je nahrazený za lícem vodorovným překladem s pravoúhlým výstupkem ve střední části. Dřevěný je dělený rám. Zasklení ze čtvercových tabulek je do olova. Schodišťový přístavek do půdy - Střecha má tvar osmibokého jehlance. Krytina ze šupinové břidlice. Ve vrcholu se nachází nízká hrotnice s makovicí. Profilovaná korunní římsa je z pískovcových kvádrů. Zdivo je cihelné neomítnuté. Není zde žádné členění. Pouze pod římsou je líc stěn mírně předsazený. Po výšce je celkem 7 okének umístěných v J, JV nebo V stěně. Záklenky jsou hrotité. Pískovcové ostění má seříznutou hranu. Nad parapetní deskou jsou šikmé přechodové trojúhelné plošky. Zasklení je z kosodélných tabulek do olova v železném rámu (2. pol. 19. stol.?). K západní stěně přiléhá komín osmihranného obrysu. Vyzděný je z cihel a je rovněž neomítnutý. Ukončený je kamennou předsazenou hlavou. Průchod z přístavku do vlastní půdy tvoří chodbička, která se venku projevuje oplechovaným pláštěm se sedlovou stříškou.