Kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple má obdélnou loď s odsazeným půlkruhovým závěrem. Rozměr 5,4 x 3,6 metru. Sedlová střecha přechází nad závěrem do zaoblené valby, krytina dříve šindelová, nyní pozinkovaný plech, zeleně natřený. Nad průčelím se nad střechou vypíná věžička, jejíž základ tvoří osmiboká lucerna, zeleně natřená, ukončená cibulovitou bání na kšiltovém základu. Báň je oplechovaná (dříve šindel) aje natřená červeně. Vnější strany kaple bezosé s členitými nárožími, pod střechou obíhá členitá římsa. Do kaple se sestupuje po dvou schodech. Vnitřní prostor je rozdělen na dvě části, zaklenuté dokříže se hřebínky. Klenba spočívá na třech klenebních pásech, z nichž nejvýchodnější tvoří vítězný oblouk. Pásy nesou pilastry a profilované hlavice. Zdivo mezi pilastry je vybráno a tvoří výklenky pro lavičky. Prostor je rozdělen kovanou čtyřdílnou mříží. Dva střední díly tvoří vstupní křídla. Mříž je sestavena z hrynolových prutů, spojovaných po stranách ovály, na dveřích kruhy. Pruty se v horní části stáčejí do stvolů, na nichž jsou nasazeny jemné rokaje. Výška mříže 2,8 metru, šířka 3,6 metru. Mříž může být dílem místních kovářů, protože v období vzniku kaple končila činnost zdejších dvou vysokých dřevouhelných pecí a kujnicích a kovacích hamrů, patřících rychumburské vrchnosti. Lázně zanikly v pol. 19.století, hostinec v roce 1875. Studánka je nyní v betonové skruži a voda se používá. Do pol. 20. stol. se zde konaly slavné poutě. (popis L. Štěpán)