zámecký pivovar Protivínka

Měšťanský dům na východní straně náměstí se obrací na prostranství západním průčelím, za domem se nalézá zahrada přístupná z Klášterní ulice. Průčelí je v přízemí dvojosé. Otevřeno dvěma téměř půlkruhovými oblouky, z nichž levý slouží jako vstup do interiéru. Na fasádě je červenou linkou malována iluzivní rustika. Jednoduchá kordónová římsa odděluje trojosé patro. Tři obdélná T okna dosedají parapetem na patrovou římsu. Parapet vynášejí dvě stlačené konzoly, oka mají jednoduchou páskovou šambránu a fronton tvoří zvýrazněný úsek horizontální římsy a vpadlé pole s kruhovými terčíky. Výrazná holandkami krytá korunní římsa nese trojici vzájemně propojených štítů. Neorenesanční štít má volutami vzpírané obdélné jádro s kruhovým oknem uprostřed. Horizontální římsa odděluje konvex – konkávně prohýbaný vrchol štítu. Po stranách štítů a na jejich vrcholech jsou nasazeny koule. Sedlová střecha objektu je kryta novodobou hákovou krytinou. Výchdní část parcely zaujímá dvůr. Dvůr je z části zatravněný. V severní části dvora se nachází novodobé kryté vyrovnávací schodiště, vybetonovaná restaurační zahrádka a provozní objekt. Z východu ohraničuje dvůr směrem do Klášterní ulice novodobá ohradní zeď s plechovými vraty. Tyto objekty nejsou předmětem památkové ochrany. Jižní část dvora tvoří zatravněná zahrada. Od plochy dvora není nijak oddělená. Z východu ohraničuje zahradu směrem do Klášterní ulice novodobá ohradní zeď, tato zeď není předmětem památkové ochrany.