lázeňský dům Nové Lázně

Trojkřídlá budova s řadou menších přístaveb ve dvorní části, obrácená dlouhým hlavním průčelím s hmotově zvýrazněnou centrální vstupní částí směrem k lázeňskému parku, a vystupujícími pravoúhlými věžovitými nástavbami v jednotlivých nárožích, má jednotné členění fasád. Důsledně je dodržováno horizontální dělení na sokl (suterén a přízemí), hlavní část (1. až 1.+ 2. patro) a střechu. Dominantní vstupní část je vytvořena ze středního tříosého rizalitu s portikem v přízemí a balkónem nad ním v patře, vrcholící trojúhelníkovým štítem podepřeným čtyřmi polosloupy vysokého řádu, a podobně členěnými úzkými rizality po stranách, na nichž je umístěna vyšší věžicová nástavba se střešní kupolí s lucernou. Ustupující část fasády mezi těmito třemi rizality je prolomena sdruženými arkádami zasunutých balkónů. Společně se zbývajícími částmi budovy je spodní část fasády bosovaná, korunní římsy pak nesou, kromě polosloupů ve středu a pilastrů vysokého řádu na věžovitých nástavbách, nižší pilastry se stejnou kompozitní hlavicí. Ty zároveň rytmizují plochu dlouhých částí fasády v patře a dělí ji na menší části. Široká okna suterénu jsou oddělena bosovanými pilastry, jejich půlkruhový záklenek s profilovaným ostěním je zapuštěn do hlavic pilastrů nižších a hladkých. Vnitřní plocha je dělená v polovině výšky horizontální římsou podepřenou třemi hranolovými sloupky s iónskou hlavicí. Ve vrcholu záklenku klenák se zvířecí hlavou, zbývající výseče mezi okny a kladím vyplňuje štukový ornament. Okna přízemí jsou pravoúhlá s klasicistním edikulovým rámováním, usazeným na podokenní římse podepřené volutovými konzolami. Frontony nadokenních říms jsou trojúhelníkové nebo segmentové. Okna v 1. patře s půlkruhovými záklenky na bosovaných hranolových sloupcích jsou umístěna na parapetech s kuželkovými balustrádami. Plochy výsečí pokrývá opět bohatý štukový reliéf. Nastavená věžovitá patra jsou na celé budově stejná – na soklové části jsou umístěny sdružené trojice oken s půlkruhovými záklenky, které navazují klenáky na podstřešní římsu (doplněnou v případě nárožních pavilonů nízkým parapetem s vázami). Fasády v dvorní části jsou jednoduché, jednotlivá patra oddělují římsy, plochy pokrývá pásová rustika, okna jsou z převážné většiny pravoúhlá s šambránami s uchy a nadokenními římsami. Jediná patrová část v západní polovině dvora je členěná – v přízemí ve stylu přízemní části hlavní budovy, s pravoúhlými okny v edikulách, v patře pak vychází z horních pater nárožních pavilonů – okna jsou sdružená s půlkruhovým záklenkem, po stranách doplněna pilastry. Hlavní vstup krytý portikem je trojicí vysokých arkád s půlkruhovým záklenkem a profilovaným ostěním, odděleným přízedními pilastry, dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s původním kováním vč. kliky a pantů, z vnější strany bohatě vyřezávanými.