lázeňský dům Gorkij

Řadový dům ze 40. let 19. století se sedlovou střechou a podstřeším, velmi tektonicky řešenou novorenesanční fasádou, o devíti okenních osách, má v přízemí výraznou pásovou bosáž. Okna v přízemí jsou obdélná, úzká, s naznačenými vpadlými klenáky. Okna v patře jsou segmentově ukončená, plochá, členěná pásovou rustikou. Balkóny s párem půlkruhových sklenutých oken nesou toskánské sloupy. V 2. patře jsou okna obdélná se segmentově ukončenými nadokenními štítky na konzolách. Okna v podstřeší jsou obdélná. Korunní římsu podpírají esovitě zakončené konzoly. Dveře hlavního vstupu jsou dřevěné, ukončené přímým obloukem, se skleněnou výplní. Na domě se nachází pamětní deska od sochaře V. Davida z roku 1951, vztahující se k pobytu M. Gorkého v letech 1923 a 1924.