lázeňský dům Palladio

Volně stojící třípatrová stavba vilového typu na obdélném půdorysu má hlavní fasádu o devíti okenních osách a boční o třech. Přízemí je bosované, pravoúhlá okna mají maskaron místo klenáku, hlavní vstup je umístěn na centrální ose, půlkruhový záklenek dveří je flankován pilastry a jim předstupujícími karyatidami, jež nesou balkón v patře. Hlavní část (1. a 2. patro) je směrem do ulice členěna tříčtvrtečními sloupy vysokého korintského řádu s architrávem, odsazené 3. patro je po celém obvodu stavby odděleno konzolovou římsou. Po stranách pravoúhlých oken 1. patra jsou umístěny bosované pilastry s hlavicí s vejcovcem nesoucí římsu. Okna 2. patra s půlkruhovým záklenkem, rostlinným klenákem a profilovanou šambránou, spojenou s vedlejší ve výši paty záklenku profilovanou římsou, doplňují podokenní římsy s vejcovcem a volutovými konzolkami po stranách. Základní plochu i zde pokrývá pásová bosáž. Balkóny, umístěné v obou patrech na první, třetí, páté, sedmé a deváté okenní ose mají kuželkové zábradlí, nad okny zbývajících os v 1. patře jsou trojúhelníkové tympanony s římsou, podepřené volutovými konzolkami, plochu pod nimi pokrývá štukový ornament. Základní plochu 3. patra z režného cihlového zdiva rozdělují pilastry s kruhovými medailony na dřících a s dvojitou hlavicí nesoucí korunní římsu. Pravoúhlá okna mají profilované šambrány s uchy, nad nadokenní římsou jsou maskarony. Boční fasády jsou hladké, pouze přízemí a nároží je bosované, okna jsou stejná jako na hlavním průčelí, v krajních osách jsou kryté arkýře a balkóny. Zadní fasáda domu je opět hladká, střední rizalit (se schodištěm) je bosovaný, v horní části s nárožními pilastry, okna v rizalitu s půlkruhovými záklenky trojdílná, zdobená barevnou vitráží. Všechny okenní otvory rámují plošné šambrány.