socha sv. Anny Samotřetí

Jedná se o sochu sv. Anny v životní velikosti nesoucí na rukou Ježíška a dítě Marii. Socha je umístěna na podstavci, výrazném soklu a základové ploše o jednom stupni. Vše je provedeno v kameni. Samotná socha je patrně provedena z pískovce. Základový stupeň má půdorysné rozměry 1,33 × 1,43 m. Jeho výše je 0,16 m. Sokl sochy je vcelku mohutný. Skládá se z patky soklu, těla soklu a soklové hlavice (římsy). Maximální půdorysné rozměry soklu jsou 0,81 × 0,73 m. Jeho celková výše je 1,67 m. Patka soklu je zhotovena jako dvoustupňová. Tělo soklu má balustrový tvar. Na čelní, jihovýchodní, straně těla soklu je vyryt chronogram: „EreXIt / SanCtae ANNAE / aMor / ottiLILIenfeL / D Iohae ANNAE.“ Sokl vrcholí hlavicí (římsou) segmentového tvaru. Hlavice soklu je na všech čtyřech stranách zdobena motivem mušle. Pod tímto prvkem je zobrazen lidově ztvárněný motiv rokaje. Na hlavici soklu je osazen nízký podstavec o výši 0,26 m a půdorysných rozměrech 0,51 × 0,45 m. Samotná socha je vysoká 1,65 m. Celková výše díla tak dosahuje 3,74 m. Socha sv. Anny a dítek jí nesených je provedena značně lidovým způsobem. Skulptura Mariiny matky má přes lehký kontrapost strnulý charakter. Výrazy tváří všech tří osob jsou unifikované, bez hlubšího citového hnutí. Všechny tři osoby jsou znázorněny přísně čelně. Sv. Anna je zobrazena jako dospělá žena oděná do dlouhé tuniky, kterou má v pase přepásánu. Její šat je minimálně zřasen. Vlasy světice jsou skryté pod hladce splývající rouškou. Na roušce má nasazenu korunu. V levé ruce drží svého vnuka, tj. Ježíška. Dítě Ježíš je zobrazen jako oděné do dlouhé tuniky bez rukávů. Jeho oděv je přepásán a nohy jsou bosé. V levé ruce ohnuté v lokti drží jablko, které tiskne k tělu těsně nad pasem. Pravou ruku má vztyčenou v lokti v žehnajícím gestu. Na hlavě má korunku obdobnou jako jeho babička. Pravou rukou drží sv. Anna svoji dceru. Maria je opět zobrazena jako osoba oděná do dlouhé tuniky. Stejně jako Ježíšek je bosá. Ruce má složeny na prsou ve zbožném gestu modlitby. Na hlavě má taktéž korunku.