městský dům

Objekt č.p. 28, nacházející se v MPZ Horní Blatná, je jednopatrový, řadový, rodinný dům s obdélným půdorysem a dřevěným přístavkem navazujícím kolmo na zadní průčelí. Střecha je sedlová s hřebenem rovnoběžným s průběhem ulice, je opatřena okapovým systémem a pokryta lepenkou, pod níž je tradiční krytina z řezaného šindele. Uliční průčelí je v přízemí pětiosé se vstupem s vpadlou šambránou umístěným symetricky v ose domu. Okna jsou zde obdélná, špaletová se zbytky vpadlých šambrán nad dvěma pravými okny v podobě pásu. Patro je čtyřosé, s novodobými okny osazenými do líce fasády. Zadní průčelí domu je čtyřosé, v přízemí se třemi malými okny, mezi nimiž je ve druhé ose vstup do přístavku. Patro má v první ose dochované okno, pravděpodobně z přelomu 19. a 20. století, dělené na osm polí. Ve druhé ose je vstup na tzv. „Krušnohorský záchod“ podobající se arkýři. Ve zbylých dvou osách jsou stejná novodobá okna jako v patře předního průčelí. Fasády uličního a bočního, štítového průčelí domu jsou v přízemí štukové a od úrovně patra je zřetelně novodobé, svisle kladené dřevěné deštění se spárami krytými lištou. Fasáda zadního průčelí je k druhé ose bez omítky, kde kamenné zdivo probíhá až ke střeše. Nadále je fasáda stejná jako u uličního průčelí, jen je opatřena patrovou římsou, zakrývající přechod dvou typů povrchových úprav. Zdivo přízemí, pouze zde viditelně širší, je z lomového kamene, patro je vyzdviženo z hrázděné konstrukce, levý štít je tvořen pouze bedněním a pravý, navazující na sousední dům, je zděný, cihelný. Na dvoře zachován ještě i dřevník s rámovou konstrukcí a povalovým stropem.