pamětní místo - Růžový palouček

Zahradně architektonický areál o rozloze 1,85 ha. Základem kompozice jsou dva na sebe navazující procházkové okruhy (osově souměrná cestní síť v půdorysném tvaru dvou oválů), které vymezují centrální travnatou louku doplněnou menšími skupinami a solitérami dřevin (červenolisté buky lesní, jinan dvoulaločný a lípy srdčité). Pravidelné uspořádání jednotlivých prvků vychází od hlavní - středové - osy. Centrálním prvkem je památník, mající tvar čtyřhranného sloupu s kalichovitým vyústěním, na kterém je umístěna zlacená zeměkoule. Sloup je zdoben měděnými reliéfy (symbolická vyobrazení vztahující se k českým bratřím, se jmény členů Jednoty bratrské, věnování tvůrcům památníku a slova A. Jiráska). Sloup obklopuje ze všech stran mříž, na níž je připomenuto odhalení památníku. Vegetační prvky dále tvoří pravidelná výsadba lip srdčitých po vnitřním obvodu objektu. Další dřeviny jsou situované v okolí cestní sítě a památníku (zejména lípy srdčité). Od okolní zemědělské krajiny je pamětní místo odděleno výše zmíněným obvodovým porostním pláštěm listnatých stromů a okrasnými keři. Ve středu prostoru oplocený záhon s výsadbou růží (Rosa gallica - růže stepní, papoušková, na ploše 350 metrů čtverečních). Dle pověsti zde měli loučící se čeští bratři zakopat zlatý kalich. Z jejich slz zde také měly vykvést bílé růže. Růže odtud nejde podle dalších pověstí vzít a přesadit jinam. Palouček se též brání všem narušitelům. Několik pověstí se vztahuje i k ruským vojákům procházejícím tudy za napoleonských válek nebo-li „neštěstí stihne každého, kdo by chtěl růže vyplenit“. Ve druhé polovině 20. století byl objekt doplněn o výsadbu soudobého sortimentu okrasných keřů. Prostředí kulturní památky dotváří charakteristické březové stromořadí, které bylo při nově vzniklé cestě - pro návštěvníky tohoto pietního území - vysazeno. V roce 2019 byl do levého „vlajkostavu“ u vstupní brány umístěn altán (půlkruhového půdorysu). Přístřešek je doplněn dřevěnou lavicí a lemován po vnějším obvodu (východní, jižní a západní strana) stávajícími okrasnými keři.