obchodní dům Jednota

Budova Jednoty se nachází na rozsáhlé parcele nepravidelného tvaru na šumperské Hlavní třídě. Delší obdélná část stavby je jednopatrová, s navazující třípatrovou vstupní partií, vyčnívající do uliční čáry. Objekt je zastřešen rovnou střechou. Celé první patro nese z uliční strany řada pilířů, čímž je vytvořeno zastřešení vstupních schodišť a ramp. Třípatrový blok je opatřen balkonovým ochozem, na němž nalezneme na hlavní pohledové straně logo Jednoty. Fasádu pokrývá mozaika - balkon a jednopatrová část jsou v bílé barvě, třípatrový blok v modro-šedé. Přízemní části jsou prolomené výlohami, zbylé plochy stěn a pilíře jsou obloženy černou břidlicí. Fasádu nižší části budovy protíná dlouhé pásové okno, vstupní část je prolomena celkem šesti okny ze dvou pohledových stran. Vstupní prostor je s patrem spojen schodištěm a eskalátorem. Stavba OD Jednota byla povolena územním rozhodnutím ze dne 19. 1. 1968, na které pak navazovalo rozhodnutí stavební povolení ze dne 14. 6. 1971. Dne 24. 9. 1975 byla budova kolaudací uvedena do trvalého provozu. Projektovou dokumentaci zpracoval Stavoprojekt Olomouc, generálním dodavatelem byl Okresní stavební podnik, investorský dozor vedl ing. Jan Koubek.