Základní škola Jablonné nad Orlicí

Školský komplex obsahoval původně dva pavilony – výukový a tělovýchovný, při rekonstrukci celého areálu byl dostavěn ještě třetí, hospodářský pavilon. Výukový pavilon tvoří terasovitě stoupající hmotu od jednoho ve vstupní části po tři podlaží s třídami vyššího stupně. Tělovýchovný pavilon obsahuje sportovní halu s galerií a v částečně zapuštěném přízemí jsou umístěny dílny a potřebné zázemí pro zájmovou, tvůrčí a rukodělnou výuku. V dodatečně přistavěném hospodářském pavilonu jsou kromě sborovny a kanceláří umístěny některé odborné učebny, místnosti školní družiny a školní jídelna. Fasáda původních objektů je z velké části obložena keramickými glazovanými pásky, v kombinaci se světle šedou břízolitovou omítkou, západní fasádu tělovýchovného pavilonu s výhledem do údolí tvoří půdorysně zalamovaná celoplošně prosklená stěna. Příčné prosvětlení divácké galerie tvoří dvě vertikální prolomení jinak plných ploch jižní a severní fasády. Na jižní fasádě je umístěna kovová plastika.