chalupa

Dům leží při staré příjezdové cestě od Písku. Těsně před jejím vyústěním do návsi. Dům je orientován štítem k jihu. Usedlost je tvořena obytnou budovou na východní straně areálu, dále chlévy a stodolou na JZ straně, na které se nevztahuje památková ochrana (jsou nově vystaveny). Na severní straně se nachází kolna s pultovou střechou, na kterou se nevztahuje památková ochrana. Před východní stranou obytné budovy je situována předzahrádka s kamennou ohradní zdí. Zděná stavba obdélného pudorysu cca 7.5 x 12,5 ni. Před vstupem ze dvora do síně placák. Pručeli se štítem bylo obnoveno dle dochovanÝch šablon. Korunová fabionová římsa přechází ze štítu na obě podélné strany. V přízemí na rozích nepravá bosáž. Nad korunní římsou tyčen štít v konkávně prohnutými křídl. Segmentový vrchol je oddělen další římsou. Nad korunní římsou probíhá štukový pilov pás. Vertikálně je štít členěn dvěma pilastry s čabrakovou hlavicí. Mezi pilastry dvě pravoúhlá okénka, mezi nimi nika. Křídla štítu a obvod segmentu jsou zdobeny štukovým větévkovým motivem. V ose segmentového nástace štuko reliéf Madony a andílků . Boční stěny štukové hladké. Okna dvojitá, ve štítu a na západní straně vnější tříkřídlá. Vnitřní dvojkřídlá, ostatní dvoukřídlá. Ve východní části střechy se pohledově uplatňuje mohutný komín z režného zdiva, nevhodně nadezděný nad římsovou hlavicí.