rodný dům Václava Pichla

Dům čp. 141 se nachází na nároží náměstí TGM a ulice Táborské. Za domem je dvůr. Zadní přístavba s rampou není součástí KP. Střecha sedlová krytá pálenou krytinou (hřeben střechy kolmo k náměstí, vpravo úsek příčně orientované sedlové střechy), celkem čtyři novodobé pultové vikýře. Průčelí do náměstí má čtyři okenní osy, druhá osa zleva je vstup do restaurace, první osu zprava zaujímají dvoukřídlé prosklené dveře (poloha původního průjezdu). Pravoúhlé otvory jsou olemovány bílou šambránou, základní barva fasády je oranžovo okrová. Nad třemi krajními osami od nároží je nad korunní římsou patrový štít členěný pilastry, křídla štítu konkávně prohnutá. Mezi pilastry dvojice menších obdélných okének se šambránou. Pilastry vynášejí římsu, oddělující horní část štítu, ta je završena zalamovanou římsou. Uprostřed horní části štítu oválný průduch. Vpravo od štítu úsek sedlové střechy s jedním malým střešním oknem. Na průčelí po pravé straně umístěna pamětní deska skladatele Václava Pichla. Boční fasáda do Táborské ulice má tři obdélná okna olemovaná šambránou.