dům Bílý zvon

Dům na východní straně náměstí je nápadný svým šířkově rozvedeným průčelím. Areál zahrnuje dům a dvůr. Dvorní stavby nejsou předmětem památkové ochrany. Přízemí je sedmiosé, na čtyřech místech podepřeno opěráky, některé zasahují k parapetu oken v 1. patře, nejjižnější až do výše poloviny okna. V nezcela pravidelných rozestupech se tu otvírají půlkruhově klenuté otvory původního loubí. Dnes jsou zaskleny a mají nízký zděný parapet. Každý oblouk je zvýrazněn červeným malovaným pásem. Nad druhou arkádou od severu je na fasádě domovní znamení. Štukový reliéfní zvonek nesen na plášti letopočet 1790 uprostřed rozdělený latinským křížkem. Pod ním vystupuje nápis : V BILIHO ZWONV a na spodním okraji zvonku nalézáme německý ekvivalent nápisu : BEY DER WESSEN KLOCKEN. Červený pás malované kordónové římsy odděluje 1.patro, které je devítiosé. Nepravidelně rozmístěná T okna mají jednoduchý parapet a malovanou červenou šambránu. Mezi dvěmi okny nad nejsevernější arkádou je přiznaná renesanční malba jezdce na koni. Dodnes se zachovala jen žlutá plocha s konturami jezdce a koně, přesto však dávají tušit původně velmi výpravnou renesanční fasádu. Korunní římsa je vespod zdůrazněna červenobílým pásem se šedivou linkou. Na sedlové střeše se nalézají směrem do náměstí tři vikýře se sedlovými stříškami. Střecha má novou betonovou krytinu. Travnatý dvůr za domem je přístupný nejen přes dům u Bílého zvonu, ale také od východu z Klášterní ulice.