dům

Nárožní dům gotického původu, klenuté prostory v přízemí, podsklepený. Barokní fasády. Přes opakované žádosti neumožnil vlastník přístup do nemovitosti, a proto není znám stav interiéru mimo volně přístupné prostory restaurace. Na dům navazuje patrová přístavba, která není předmětem památkové ochrany. Měšťanský dům se hlavní, bohatě zdobeným průčelím obrací k západu do náměstí. V přízemí s nízkým soklem se nalézají dvoudílné dveře se segmentovým záklenkem. V patře je pár oken. Přízemí a patro odděluje profilovaná kordónová římsa, která se nad vstupem segmentově prohýbá. Při nárožích se nalézají jednoduché pilastry. Okna v patře mají nadokenní konkáv-konvexně prohnutou římsu. V patře je mimo dvou krajních ještě třetí osový pilastr, který nese na vlysu dataci 1743. Pilastry nesou masivní, háky krytou korunní římsu, která se nad středním pilastrem segmentové zvedá. Volutový plasticky členěný štít je prohýbanou římsou rozdělen na dvě části. Větší spodní část má při základně páskou zdůrazněné voluty, které nesou na vrcholu čuček. Při krajích štítu jsou zkrácené pilastry s korintizující hlavicí, páru středních pilastrů jsou představeny sloupky stejných hlavic a s tordovaným dříkem. Uprostřed vpadlého pole štítu je menší okno na půdu domu. Menší vrcholová část štítu má boky segmentově probrané a stejné zakřivení sleduje i pár krátkých, pilastrů, které rámují vpadlé pole kasulového tvaru. Vrcholová, uprostřed vzdutá římsa štítu je dosud krytá bechyňskými háky. Na vrcholu a při základně horní partie štítu jsou na sazeny celkem tři čučky. Boční průčelí si také zachovalo původní barokní členění. Přízemí s jednoduchým soklem je osmiosé, na konci domu se nalézá vstup do obytné části domu a do patra. Kordónová římsa je nad bočním vstupem do výčepu vzdutá. Patro je pouze šestiosé. Celou plochu průčelí vertikálně čelí sedm párů pilastrů, které stojí v pásech nad sebou a mají stejný tvar jako na vstupním průčelí.