dům

Dům leží ve svahu v blízkosti zděchovského kostela. Jedná se o patrový, roubený dům, zastřešený sedlovou střechou s valbičkami, spočívající na kamenné podezdívce. Trojdílné jádro bylo postaveno v roce 1820. Před rokem 1879 byla k jizbě přistavěna další roubená místnost tak, že dům získal dnešní hákový půdorys. Tato místnost byla později ještě zvýšena na patro o další samostatně po vnějším dřevěném schodišti přístupnou roubenou místnost. Vstup je situiván v ose jižního průčelí. Ze vstupní síně je vlevo přístupná rozlehlá jizba s 5 okny, prkennou podlahou a dřevěným trámovým stropem s horním záklopem. V rohu se nachází novodobá zděná pec s kachlovými kamny. Z jizby je vstup do bývalé černé kuchyně. Z jizby je dále přístupná novodobě přistavěná obytná místnost. Tato přístavba je patrová a je provedena rovněž z roubených trámů. Patro přístavby je přístupné samostatným dřevěným venkovním schodištěm s dekorativně vyřezávaným deskovým zábradlím. Interiéry přistavěných místností jsou omítnuty. Obě části domu jsou zastřešeny sedlovými střechami, střešní krytina eternitová je položena na starší krytině z dřevěného šindele.