dělnická kolonie Marienwerth

Na okraji Královského Poříčí vznikala, v místech zvaných Gänshut, postupně od konce 19. století dělnická kolonie pro zaměstnance tehdejší hnědouhelné těžební společnosti Britannia. Kromě rozsáhlých bytových domů zde byla stavěna i občanská vybavenost. Už v v roce 1890 byla postavena mateřská školka, která byla rozšířena roku 1931 dle projektu architekta Heinricha Scherrera. V letech 1933 až 1934 byla vybudována budova konzumu č.p. 159, kde sídlil závodní konzum společnosti Britannia. Součástí kolonie byly i veřejné lázně a knihovna, které byly umístěny v jedné budově. K vile ředitele společnosti patřil ještě hospodářský objekt s byty a garážemi. Vlastní obytné budovy byly soustředěny převážně okolo dnešní Dlouhé ulice. Objekty byly řešeny obdobným způsobem. Jednalo se o stavby na výrazně podélném půdorysu a délce několik desítek metrů. Budovy byly patrové, zastřešené sedlovými či mansardovými střechami. Architektonický výraz byl poměrně jednoduchý se základním tektonickým členěním. K objektům patřily též kůlny na uskladnění paliva, které se nacházely za zadním průčelím. Současná podoba většiny budov je částečně odlišná od původní. Objekty prošly novodobými rekonstrukcemi, při kterých byly zatepleny a byly vyměněny původní stavební výplně.