dělnický dům

Dům se nachází v areálu Staré huti v údolí Křtinského potoka. Jedná se o obdélnou, samostatně stojící, jednopodlažní nepodsklepenou budovu s valbovou střechou. Je orientovaná podél silnice přibližně v ose severozápad-jihovýchod a zasazena do mírně svažitého terénu. Hladké fasády s omítkovým kvádrováním nároží, zakončené profilovanou korunní římsou, jsou prolomeny prostými otvory obdélných oken. Uliční severovýchodní průčelí je prolomeno pěti okenními osami. Vstupní jihozápadní průčelí se zápražím na kamenném tarasu chrání přesah střechy, vynášený vaznými trámy a krátčaty s profilovaným zhlavím. Zhruba ve středu průčelí je vyvýšená část zápraží s dvojicí sloupků nesoucích vaznici, vynášející přesah střechy nad vstupem. Zápraží je s ohledem na mírně svažitý terén vysazeno až 1,5 m nad přilehlý terén zahrady. Obě boční průčelí prolamují dvě okenní osy. Vstup ze zápraží, tvoří dřevěné, dvoukřídlé, rámové dveře. Špaletová okna jsou dvojitá, dřevěná, dvoukřídlá, dovnitř a ven otvíravá, s vnějšími rohovníkovými závěsy, křídla třítabulková. Úzká vstupní chodba je klenuta nepravidelnou stlačenou klenbou do pasů, prostor bývalé černé kuchyně, s dnes již nefunkčním dymníkem, je sklenut valenou klenbou. Obytné místnosti jsou zastropeny podbitím s omítanou rákosovou rohoží s fabiony. Dvoudílná okna osazená v nikách mají převážně segmentově zaklenuté záklenky. Vstup na půdu na jihovýchodní straně vede po vnějším dřevěném schodišti, krytém vysazenou valbovou stříškou. Konstrukce krovu je uložena na pozednicích uložených na koruně zdi. Koruna zdí je cihelná. Konstrukce krovu je krokevní, hambalková, podélně vázaná dvojitou stojatou stolicí. Krov tvoří celkem 15 příčných vazeb, z toho pět plných, proložených vždy třemi vazbami mezilehlými. Na obou kratších stranách se nachází vždy jedna plná valbová vazba situovaná v podélné ose krovu. Plná vazba je složena z vazného trámu, sloupků stojaté stolice s pásky, rozpěry mezi ližinami, šikmé vzpěry, hambalku a krokví. Do vazného trámu jsou začepovány svislé sloupky stojaté stolice, šikmé vzpěry, přeplátované se sloupky a procházející do hambalků, s nimiž jsou plátovány. Svislé sloupky stojaté stolice jsou v horní části začepovány do podélné čtyřboké vaznice. Do bočních stran sloupků stolice jsou začepovány podélné pásky, které končí v ližině plátem. Krokve jsou do vazného trámu začepované, v prázdných vazbách jsou začepovány do krátčat, v hřebeni jsou spojené a ostřih. Prodloužení střešního pláště od krokví na jihozápadní straně je dotvarováno námětky, lípnutými a přibitými k horní straně krokví a začepovanými do vazných trámů a krátčat. Plátované a čepované spoje mezi jednotlivými prvky krovu jsou zajištěny dřevěnými hřeby. Tesařské montážní značení je v konstrukci krovu provedeno samostatnými římskými číslicemi.