sousoší Blahoslavené P. Marie

Sousoší Blahoslavené Panny Marie je situováno urbanisticky exponovaném místě, na Maltézském náměstí. Na žulovém podstavci je postaveno sousoší - socha Panny Marie s Ježíškem a socha sv. Šebestiána a sv. Fabiána. Postava ženy v životní velikosti (160 cm) je oděna do dlouhých splývavých šatů s dlouhými rukávy, přes ně má přehozen zřasený plášť, na prsou sepnutý ozdobnou sponou. P. Marie drží v náručí Ježíška. Její pohled směřuje dopředu, hlava je mírně nachýlena k pravému rameni k hlavě dítěte, dlouhé vlasy jsou sčesány dozadu. Dítě, sedící na Mariině levém lokti, je zavinuto do nařasené pleny, v pravé ruce drží jablko, levou rukou hladí Mariinu tvář. Hlava dítěte je zachycena z pravého profilu. Na parapetní desce po obou stranách pilířku postaveny sochy sv.Šebestiána a sv. Fabiána, oba výšky 140 cm. Na pravé straně sloupu je umístěna socha sv. Fabiána na nízkém plintu. Světec je pravděpodobně oděn do alby - roucha sahajícího ke kotníkům s dlouhými rukávy, přes ni má navlečen zřasený plášť (tunicella?), kolem ramen je ozdobně uvázáno pallium - pruh látky se šesti křížky, uvázaný přes ramena a vybíhající pásem vpředu i vzadu. Dle starší fotografické dokumentace držel světec v pravé ruce meč sahající na původní plintus s nápisem SV. FABIAN, v levé ruce ohnuté v lokti drží mitru. Hlava byla mírně natočena směrem doprava k středovému sloupu. V současné době je obličejová část zcela zničena. Po levé straně je umístěna socha sv. Šebestiána na nízkém plintu s nápisem vpředu SV. SEBASTIAN a PLATZER -1860 na zadní straně. Tělo světce, přivázaného k pahýlu kmene stromu (zezadu patrný náznak kůry, dvě ostrve, třikrát omotaný provaz), je mírně esovitě prohnuté, s pokrčenými nohami, rukama svázanýma v zápěstí za zády, v těle jsou patrné otvory po šípech. Kolem beder má světec omotánu nařasenou roušku s uzlem na pravém boku. Hlava s vlnitými vlasy sahajícími na ramena je mírně natočena vlevo ke středovému sloupu. Sochy obou světců a Panny Marie s Ježíškem jsou zhotoveny z jemnozrnného pískovce, pravděpodobně mšenského. Sousoší je vztyčeno na podstavci - žulovém svazkovém pilíři, vyrůstajícím z oběžného schodiště. Pilíř s odsazeným soklem s oblounem má okoseny hrany, ve středu čelní strany vytesán nápis K OSLAVENÍ - B. P. - MARIE - OBĚTOVÁNO - L. P. 1860, zaklopen je přesahující kamennou profilovanou parapetní deskou. Uprostřed sloupu je postaven úzký okosený pilířek se soklem a římsovou hlavicí a s vytesaným nápisem ORODUJ ZA NÁS a patrnými zbytky kovových čepů, na nichž dle starší dochované fotodokumentace byla umístěna lucerna. Na vrcholu sloupu na nízkém plintu s nápisem na zadní straně (PLATZER - 1860) je postaveno sousoší - socha Panny Marie s Ježíškem a socha sv. Šebestiána a sv. Fabiána.