evangelický kostel

Evangelický kostel v Třebenicích stojí v západní části obce uprostřed obdélného protáhlého pozemku. Ke kostelu vede trojice cest od tří bran z obslužné komunikace. Okolí kostela je porostlé stromy, za presbyteriem je umístěno torzo sousoší Nejsvětější Trojice. Objekt kostela je jednolodní stavbou orientovanou ve směru severovýchod – jihozápad. Kromě hlavní věže obsahuje ještě dvojici menších věží nad pravoúhlým presbytářem, obehnaným sakristií. Objekt je obehnán po celém obvodu soklem a je omítaný hrubou omítkou pískové barvy, která dotváří celkový výraz kostela. Na severovýchodní straně je vstupní hranolová věž, kterou předchází nahoře pochozí portikus s trojicí arkád z čelní strany. Tyto arkády mají oblouk hrotitý. Boční arkády mají oblouk stlačený. Vstupní portikus je nesen ustupujícími opěráky v nárožích. Oblouky arkád jsou jemně profilované výžlabky. Pochozí plocha je opatřena novodobým plechovým povrchem se žlábky po obvodu. Balustráda je kamenná s gotizujícími kružbami. Uprostřed hlavního průčelí je stylizovaná gotická kytka. Z nároží vybíhají jednoduché chrliče s trubkami na odvod dešťové vody. Samotná věž je hranolová, z východní strany má do výše kúru vysokou věžici s kuželovou střechou. Tato věžice ukrývá schody na kruchtu k varhanám. Recipročně z druhé strany je protažená linie lodi oddělená ustupujícím opěrným pilířem se zalomenou stěnou směrem k terase. Zde se nachází přístupové dveře na pochozí část portiku. V přízemí je tato část opatřena dveřmi a úzkým oknem, v patře kůru dále oknem s hrotitým obloukem. Dveře jsou přístupné po dvou schodových stupních s prutovým zábradlím. Jedná se o dvoukřídlou výplň nahoře s nadsvětlíkem. Dveře jsou uzavíratelné na klapačku, ven otevíravé. Z vnější strany mají dekorativně provedené kování s florálním motivem. Povrchová úprava je světle modrá. Úzké okno vedle dveří je vodorovně děleno na dvě tabule, otvor je opatřen mříží. Okno nade dveřmi je pravoúhlé s hrotitým záklenkem s mřížovým ve špaletě. Výplň je vitrážová. Z čelní strany je věž na úrovni terasy portiku opatřena sdruženým oknem s čtyřlistem a dvěma pravoúhlými okny s atypickým hrotitým záklenkem. Nad oknem je reliéfní nápisová páska s motivem Lutherovy růže. Ve věži nad růží následuje patro s hodinami. Ze tří stran je viditelný bílý ciferník s dvěma ručičkami a římskými číslicemi. Nad hodinami je ze čtyř stran stěna věže prolomena oknem s hrotitým záklenkem. Na severovýchod a jihozápad je okno sdružené, po stranách je jednoduché. Pod okny je ze tří stran vždy gotizující balkon, podpíraný dvojicí konzol a zdobený kružbami. Střecha je dlátová s postranními vyzděnými štíty, dále doplněná menšími vížkami s korouhvičkami. Vrchol nejvyšší věže je opatřen korouhvičkou v podobě větrného kohouta. Krytinu tvoří hustě kladená taška bobrovka a kónické hřebenáče. Loď je na obou stranách prosvětlena vysokými gotizujícími okny s hrotitým záklenkem, vždy se objevují tři na každé straně. Okna jsou v rámci okenního otvoru ještě dělena na užší zakončené trojlistem, ve vrcholu je vždy kružba s plaménkovými motivy. Střecha lodi je sedlová s volskými oky. Krytinou je na husto kladená bobrovka. Presbytář navazující na loď je v přízemí stejně široký, zhruba v úrovni patra je užší a je obklopen prostorem sakristie. Půdorysně je presbytář pravoúhlý, sakristie má dvě polygonální apsidy. Presbytář je prosvětlen pravoúhlými okny s hrotitým záklenkem, v přízemí kruhovými vitrážovými okny. Na úrovni kruhových oken je vyzděn sedlový vikýř. Střecha presbytáře je sedlová, sakristie má střechu pultovou. Krytinou je dvojitě kladená bobrovka. Sakristie je prosvětlena na výšku pravoúhlými okny. Reliéf na presbytáři symbolizuje kardinální ctnosti - víra naděje a láska s odkazem na třináctou kapitolu lisu Korintským, verš 13: „A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska.“ Po stranách presbytáře vyrůstá dvojice nízkých věží s kuželovitými střechami. V podstřeší je v omítce vyveden listový motiv a motiv luterské růže.