kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní orientovaná stavba s pravoúhlým závěrem kněžiště a pravoúhlou sakristií na severní straně presbytáře. Boční fasády hladké s masivními, jedenkrát odstupněnými opěrnými pilíři na nárožích (JZ pilíř neodstupněný). Na J straně pravoúhlý vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, nad vstupem dřevěná sedlová stříška. Jediná okenní osa s půlkruhově zaklenutým oknem. V pravém horním rohu lodi sluneční hodiny. S fasáda je prolomena dvěma půlkruhově zaklenutými okny. Ustupující pravoúhlé kněžiště je na V prolomeno jednou okenní osou se segmentovým oknem s ustupující špaletou, na J jedním půlkruhově zaklenutým oknem. Nečleněná sakristie pravoúhlého půdorysu přiléhá k presbytáři na S straně. Pravoúhlý vstup od V, jednokřídlé dřevěné dveře, nad nimi sedlová stříška. Na Z sakristie jedno pravoúhlé okno. Hlavní - Z - průčelí kostela je prolomeno pravoúhlým vstupem s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi, nad vstupem dřevěná sedlová stříška a asymetricky umístěné půlkruhově zaklenuté okno. Střecha valbová, na jejím hřebeni sanktusová věžička, která je tvořena čtyřhrannou lucernou, cibulí, přecházející v polygonální jehlan s makovicí a jednoramenným křížem. Na konci hřebene střechy jednoduchý jednoramenný křížek. Vedle jižního bočního vstupu je vsazen náhrobní kámen (movitá kult. památka rej. č. 012083) s českým maiuskulním nápisem: „LETA PANIE 1694 / DNE 16 IANVARI POWO / LAL PAN BVH IANA SSME / HLIKA Z TOHOTO BIDNEHO / SWIETA PAN BVH RACZ / MV LECHKE ODPOCZIWAN / DATI A GEHO DVSSI DO ?E / BESKE SLAWY PRZIGITI“.