dům Thomayer

Objekt je postaven na nepravidelném, ale zhruba obdélném půdorysu. Je třípatrový, se zvýšeným přízemím a podkrovím. Hmota stavby je doplněna četnými rizality, arkýři, balkony, věžemi i věžičkami, cimbuřím apod. Přízemí je zmohutněno pásovou bosáží, vyšší podlaží jsou řešena obkladem na způsob režného zdiva, přičemž prvé patro je členěno pásováním, druhé a třetí patro nárožní armaturou rizalitů, štíty a horní části věží jsou již jen omítnuty. Horizontalitu členění doplňují mezipatrové římsy. Vstupní průčelí je situováno do třídy Petra Velikého (Westendstrasse). Vstup je umístěn v hluboce vysunuté lodžii s terasou, ke které vede přímé schodiště. Střední, vstupní, mělce vystupující rizalit zakončený dlátkovou střechou s lucernou, nese ještě ve druhém patře balkon, původně s lunetovou římsou. Nárožní, jihovýchodní rizalit je zakončen vysokým štítem s obranou věžičkou na vrcholu i po stranách štítu, má v prvém a druhém patře nasazen arkýř. Na jihozápadním nároží je vysazen rizalit ve formě mohutné osmiboké věže s uplatněním cimbuří na vrcholu s vyhlídkovou terasou. Věž má navíc v prvém patře nasazeny balkony na způsob ochozu. Západní průčelí má opět vysazený střední rizalit s osově nasazeným věžovitým arkýřem, který svou kuželovou střechou prorůstá valbovou střechu štítu. Na nároží severozápadním je vysazena mohutná válcová věž, zakončená kuželovou střechou s lucernou. Opět jsou v prvém i druhém patře nasazeny balkony na způsob ochozů. Na průčelí směřujícím do Sadové třídy, směrem severním, se výrazně uplatňuje již zmiňovaná válcová věž. Střední rizalit zde má ve druhém patře nasazen lodžiový balkónek, s koutovou výsečí a jedním nesoucím sloupkem, štít je opět na vrcholu ukončen, rovněž tak po stranách, obrannými věžičkami. Na severovýchodním nároží měl byt podle první varianty (širší půdorys) nasazen rovněž mohutný věžovitý arkýř v protiváze válcové věže. Východní průčelí tak zůstalo architektonicky členěno jen rizality, přičemž severovýchodní je ukončen štítem a věžičkami, těleso provozního schodiště osmibokou přílbovou střechou a nárožní rizalit jihovýchodní jen prostým štítem a polovalbou střechy. Okna jsou v přízemí půlkruhově ukončená se štukovým orámováním záklenků, v patře jsou ukončená segmentově, ve druhém a třetím patře jsou jen obdélná se štukovými paspartami s klenáky a prstenci bosáže. Okna ve štítech a horních částech věží jsou již menší, půlkruhová. Poprsní zídky balkonů mají zjednodušenou balustrádu. Složitá soustava střech sedlových a polovalbových, štítů a vikýřů s jehlancovými stříškami je krytá lehkou štípanou břidlicí. Kvalitní umělecké řemeslo i architektonický výraz má stavba kryté verandy severně za budovou hotelu. Na objektu Savoy-Westend Hotel, dříve LS Thomayer, se nejvíce v celé čtvrti „Westend“ projevují francouzské a severské goticko-renesanční prvky. Svým uplatněním mohutných věží a obranných věžiček ve štítech rizalitů představuje nejvýznamnější eklektickou stavbu se středověkým snem v této čtvrti.