městský dům Nový dům

Řadový jednopatrový podsklepený dům v nárožní poloze stojí na hlavním náměstí v centru historického jádra města. Je obdélného půdorysu, má mansardovou střechu s drobnými vikýřky, kolmo k průčelí běží dva střešní hřebeny – k sousednímu domu přiléhá pultová střecha. Střechy jsou z vnější strany kryty eternitem, z vnitřní pálenou drážkovou taškou. Jižní průčelí do nám. T. G. Masaryka má v patře 5 okenních os, v přízemí zleva okno, prosklený vstup do lékárny, okno, vrata průjezdu a prosklený výkladec se vstupem do obchodu. Vjezd do průjezdu je zaklenut stlačeným obloukem, lemován profilovanou šambránou s klenákem a zdůrazněn polosloupy nesoucími rovné kladí. Ostatní otvory v přízemí jsou pravoúhlé, lemované šambránami. Přízemí je členěno bosáží, od patra je odděleno kordónovou římsou. Patro je členěno kanelovanými pilastry s volutovými hlavicemi mezi každým oknem. Pod korunní římsou se zubořezem je pás s plastickým dekorem, kolem oken profilované šambrány s ušima, nadokenními a podokenními římsami a plastickým dekorem v parapetních výplních a suprafenestrách (festony, květinové závěsy, stuhy). Boční fasáda do Pernštýnského náměstí je řešena podobně jako čelní fasáda s bosáží v přízemí a pilastry v patře, 3 okna po levé straně fasády mají půlkruhově zvednutou nadokenní římsu, 4 okna v pravé části se odlišují pilastry po každé straně okna (tj. mezi okny jsou dva pilastry). V přízemí je zleva okno a pravoúhlý vstup do domu, od něj vpravo 4 okenní osy, okna bez šambrán. Úzká dvorní fasáda je hladká, v přízemí je otvor průjezdu zaklenutý stlačeným obloukem a okno, v patře 2 půlkruhově zaklenutá okna. Průjezd je zaklenutý českými plackami do pasů. V obou obchodech jsou klenby – převážně valené, dále valené s výsečemi, valené segmentové, valené do traverz a pruská klenba. Přímé schodiště zaklenuté stlačenou valenou klenbou vede z průjezdu do patra. V patře jsou plochostropé místnosti, některé s fabiony, dispozice je dodatečně upravovaná. Sklepy jsou členité, valeně zaklenuté, z kamenného, jinde cihelného zdiva. Krov je tradiční dřevěný, s hambálky a stojatou stolicí, pod dřevěnou podlahou půdy je mezipatro, které bývalo využito pro skladování.