kaplička

Kaple u Libnova je patrně původně klasicistní sakrální stavba, doložená na tomto místě a v tomto půdorysném tvaru již v první polovině 19. století. Jedná se o zděnou omítanou stavbu na obdélném půdorysu, zastřešenou sedlovou střechou o sklonu 40°. Stávající krytinou je vláknocementová šablona kladená na koso bez lemu. Na atikách štítů je keramická krytina drážkovka kladená do malty. Tento stav je až z konce 20. století a lze jej považovat za provizorium chránící stavbu před úplným zánikem. Jinak se jedná o úpravu po stránce architektonické degradující, neboť byla provedena jako náhrada za břidlicovou krytinu z čtvercových šablon kladených na koso s lemem a za pálené tašky typu bobrovka na atikách štítů. Krov je poměrně jednoduché konstrukce složené snad jen z krokví spojených krátkými hambalky. Svislé konstrukce jsou ze smíšeného zdiva (lomový kámen, pálená cihla). Vchod do kaple je umístěn na středu hlavního průčelí a je zaklenut stlačeným obloukem. Vchod lemuje jednoduchá šambrána bez profilace. Celé hlavní průčelí je lemováno dvojicí pilastrů vynášejících trojúhelný štít posazený na profilované korunní římse. Uprostřed tympanonu jsou dvě niky s konchami, kde se v minulosti nacházely dnes ztracené kamenné plastiky sv. Rocha a sv. Anny. Nad nikami je ve štuku reliéfně provedené srdce. V dolních rozích tympanonu jsou malé čtvercové otvory pro odvětrání krovu. Obě boční fasády jsou členěny vždy jednou mělkou vpadlinou obdélného tvaru uprostřed, v níž je umístěno malé, segmentem sklenuté okno. Jednoduché zadní průčelí je členěno dvěma pilastry, nesoucími opět štít s tympanonem, v němž je pouze jedna nika s konchou pro sochu světce, opět prázdná. Interiér je zaklenut plackovou klenbou z pálených cihel, na níž v minulosti byla štuková výzdoba. Klenba je dnes ve vrcholu vlivem zatékání propadlá. Stejně tak je až na malé fragmenty zničená zbylá vnitřní štuková výzdoba na zdech. Podlaha byla patrně vydlážděna většími kamennými bloky, snad pískovcovými, což pro značnou vrstvu suti nelze potvrdit. V zadní části interiéru se nacházejí relikty zděné podesty oltáře. Jak bylo naznačeno, stávající stav kaple je velmi špatný. Vlivem dlouhodobého zatékání děravým střešním pláštěm, které bylo zastaveno až uvedenou opravou, došlo k vážnému narušení konstrukcí, zejména klenby, která se z části zřítila. Postiženy byly vnitřní omítky, které jsou z většiny spadané. Omítky vnější jsou rovněž poškozené. Výplně otvorů chybí.