měšťanský dům

Patrový, štítově orientovaný dům čp. 9/53 se nachází v řadě domů na východní straně České ulice. Původně dům tvořil součást starého čísla 5, v městských knihách až do konce 18. století nefiguruje. Od sousedního domu na levé straně je oddělen velmi úzkou soutkou, v přední části uzavřenou příčnou zdí, sahající do výšky přízemí. V nitru domu se nachází malý dvorek. Uzavřena jsou klasicistními dřevěnými dvoukřídlovými, dovnitř otvíravými svlakovými vraty, osazenými ve hlubší špaletě. Svlaky vrat jsou skládané do kosodélníku, upevněny jsou železnými hřeby s okrasně kovanými hlavami, ve středu křídel osazeny železné přítuhy zdobené čtyřlistovým motivem. Vrata uzavřena zámkem FAB v novodobém, kovářsky okrasně zdobeném štítku. Nad vraty prosvětluje vstupní síň polokruhový nadsvětlík s dvoutabulkovou výplní, z vnější strany chráněný kovanou zdobnou mříží. Šikmý nájezd k prahu vrat je betonový. Fasáda je horizontálně členěna nízkým soklem a na omítku malovanými architektonickými prvky - kordónovou a korunní římsou, vertikálně nárožní bosáží, která je umístěna pouze na levé straně. Okna jsou svisle obdélná, dvoukřídlá, dovnitř otvíravá, členěná do šesti tabulek, zasazena jsou do mělkých, velmi mírně rozevřených špalet. Průčelí vrcholí lichoběžníkovým štítem, zvýrazněný nestejně silným barevným orámováním. Ve středu štítu je prolomeno nižší, téměř čtvercové okno, uzavřené čtyřtabulkovou výplní. Po stranách tohoto okna jsou umístěna malá, vodorovně obdélná okénka s oválnými boky, uzavřená novodobou dřevěnou sklápěcí výplní. Jejich barokní tvar je novodobý, původní okénka byla obdélná pravoúhlá. U všech oken jsou parapety opatřeny měděným plechem. V soklu je prolomeno vodorovně obdélné okénko, uzavřené z vnitřní strany jednotabulovým okénkem, z vnější strany chráněné novodobou mříží z rámového pletiva. Na základě restaurátorského průzkumu fasády jsou v partiích oken v malbě vyvedeny šambrány s ozdobnými prvky, jež se v torzech dochovaly kolem původních okenních otvorů. V patře, mezi druhým a třetím oknem zleva, částečně zasahující do kordonové římsy, se nachází malba Panny Marie, umístěná v kasulovém štukovém rámu. Fasáda je opatřena hladkou omítkou, patřenou v ploše světle krémovým nátěrem, sokl a architektonické prvky jsou šedé. Vlevo od brány je těsně nad malovaným soklem osazena elektrorozvodná skříň. Vlevo nad vraty je namalován rámeček s konkávně vykrojenými rohy s číslem: N 429. Dům je zakryt polovalbovou střechou, krytou eternitovými šablonami na koso. Osazeny jsou dešťové žlaby se svody.