měšťanský dům

Dům čp. 83, nám. Přemysla Otakara II. 23 je gotického původu a je situován na východní straně náměstí. Jedná se o řadový patrový tříkřídlý dům se zobytněným podkrovím, ukrytým za atikovým patrem, s loupím a valbovou střechou, krytou šablonami na koso. Západní průčelí do náměstí s klasicistní barokizující fasádou z roku 1794 od Václava Probošta, má tři okenní osy v obou patrech. Loubí je prolomeno dvěma arkádami s vysokými segmentovými oblouky, původně snad lomenými, rámovanými plastickými archivoltami opřenými o římsu omítaných sloupů. Příčné arkády v loubí si ponechaly lomený tvar. Průčelí je vodorovně členěno výraznými kordonovými římsami a bohatě profilovanou korunní římsou zakrytou prejzy uloženými s vnitřním spádem, svisle širokými pilastry s úzkým řádem. Okna jsou nová, dřevěná, dvoutabulová, dovnitř otvíravá s horním větracím sklopným křídlem, opatřené bílým nátěrem, v patře jsou vyšší než v podkroví. Původní okna v patře byla čtyřtabulková s horním dvoutabulkovým větracím křídlem, v atikovém patře byla okna uzavřena dřevěnými vodorovnými žaluziemi. Okna jsou opatřena parapetními římsami a zvýrazněna bohatě plastickými šambránami, zvláště v 1.patře, kde se navíc uplatňují výše posazené nadokenní římsy, u krajních oken segmentové s krátkým postranním vodorovným úsekem a u středního záclonový s vrcholovými drobnými volutami, plocha mezi nimi a oknem je pojednána štukovými ornamentálními motivy. Pod okny 1.patra jsou obdélné parapetní výplně se zvýrazněnou plochou s projmutými okraji a jemnými čabrakami, zdobenou vegetabilními prvky. V parapetu středního okna v ploše převládá prázdná štuková kruhová kartuš. Původně v ní byla umístěna plastická osmicípá hvězda. Omítka průčelí je hladká, v ploše pater opatřená světle zeleným nátěrem, architektonické prvky v odstínu slonové kosti, přízemí u arkád je barevnost obrácená. Loubí je opatřeno plochým omítnutým stropem s fabionem a mělkým obdélným zrcadlem. Chodník, procházející loubím, je položen v délce dalších domů řezanou žulovou obdélnou dlažbou. Nátěr hladkých omítek loubí je bílý. Vnitřní dvůr domu je obdélný, situovaný při jižní straně parcely, vydlážděný betonovou červenou dlažbou s mezilehlými pásy z kamenných velkých silničních kostek.