jatka s vodárenskou věží

Soubor budov, jehož páteř tvoří podélná hala severojižní orientace, k níž přiléhají na západní strany chladírna, strojovna a kotelna, z druhé pak kolmo posazené příčné budovy vlastní porážky vepřů, drobného a velkého dobytka v jednotné formě troj- a pětilodí, jejichž střední převýšená loď s okny v celé délce poskytovala dostatek osvětlení a zajišťovala větrání, postranní pak sloužily jako stáje, nebo zde byly umístěny pomocné provozy. Součástí srostlice je také vodárenská věž – výšková dominanta areálu, umístěná v jihozápadním nároží při ulici Masné. Plášť budov je zděný, konstrukce krovů jednotlivých budov ocelové, původní jsou nýtované. Střechy jsou ploché. Vstupy s půlkruhovým uzavřením jsou sdruženy do trojic, přičemž střední je vyšší a širší. Okenní otvory jsou uzavřeny segmentovými záklenky, okna jsou průmyslová s rastrovým členěním a kovovým rámem. Členění fasád odpovídá dobovému pojetí průmyslové architektury: dvojí barevnost režného zdiva, bohatý architektonický detail říms, záklenků, atik apod. Dochováno je značné množství původního architektonického členění fasád, v případě vodárenské věže také ochoz v úrovni nádrží s původním kovovým zábradlím. Severní část bývalé chladírny (severozápadní roh komplexu) byla nahrazena dvoupodlažní budovou jídelny.