měšťanský dům

Měšťanský dům v ulici Dr. Stejskala čp. 106/3 se nachází na území městské památkové rezervace ve městě České Budějovice a je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě města. Dům se zachovalým loubím je orientován hlavním průčelím do ulice Dr. Stejskala a je situován na dvou původních středověkých parcelách, které byly spojeny nejpozději po pol. 14. století. Za domem je situován malý dvoreček, který je na východě ohraničen ohradní dvorní zdí. Dům je zastřešen sedlovou střechou, jejíž západní střešní rovina je lomena dvěma části. Průčelí o čtyřech okenních osách a čtyřech arkádách v parteru a s atikovým patrem má fasádou z klasicismu, z období přestavby domu. Průčelí domu s atikovým patrem je omítnuto drsnou omítkou a je členěno lizénovým hladkým rámem, který je tvořený lizénami v nárožích a uprostřed domu. Lizénový rám je spojen patrovými plochými římsami. Fasáda je ukončena korunní předsazenou profilovanou římsou. V parteru je fasáda otevřena čtyřmi polokruhovými arkádami o dvou výškových úrovních, v severní polovině nižší a v jižní polovině vyšší. Dvojice arkád jsou vždy sklenuty na středový pilíř. Pilíře v severní části podloubí dosedají na rozšířené patky. Středový pilíř v jižním podloubí rovněž dosedá na rozšířenou patku. Okenní otvory v 1. i 2. patře jsou lemovány jednoduchým úzkým štukovým rámem, který je hladký. Okna dvojitá, dvoukřídlá a jsou členěna do kříže s poutcem. Okna osazena ve špaletě. Okenní otvory v atikovém patře jsou menšího rozměru, zřejmě čtvercového tvaru a jsou rovněž štukově lemovány úzkým plochým rámem. Okna v jižní část dosedají na patrovou římsu. Okna v dřevěném rámu se žaluziemi jsou osazeny ve špaletě. V atikovém patře je ve štukovém středovém rámu prolomena nika se segmentovým ukončením. Atika je oplechována. Dvorní fasáda hladká bez profilací. Podloubí nižší části na severu je zaklenuto plochou valenou klenbou s dvojicí mělkých lunet. Podloubí vyšší jižní části je zaklenuto dvěma poli křížové hřebínkové klenby.