kostel Nejsvětější Trojice

Areál kostela se rozkládá v dolní části městského hřbitova na bývalém Karlovarském (též Svatojilském) předměstí v SZ sousedství historického jádra Rakovníku mezi ul. Kokrdovskou a U hřbitova. Původně nevelký hřbitov, položený ve svahu strmě stoupajícím k S, byl novodobě značně rozšířen. Za chrámový areál lze považovat pouze jeho dolní jižní část, představující starý hřbitov, dokumentovaný mapou stabilního katastru z r. 1841. Na sev. straně tvořila hranici areálu hřbitovní zeď, procházející ve směru Z - V v bezprostřední blízkosti kostela a zvonice. Zeď byla snesena při rozšíření hřbitova v 2. polovině 19. stol. a její zbytky nejsou dnes v terénu znatelné. Areál sestává z kostela, zvonice, kaple sv. Rocha a ohradní zdi s branou. Předmětem ochrany je: kostel, zvonice, kaple sv. Rocha, ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.