kostel sv. Lukáše (pův. sv. Petra a Pavla)

Jednolodní kostel nepravidelného půdorysu s lichoběžníkovou lodí, příčně obdélným presbytářem s půlkruhovým apsidálním závěrem, bočními přístavky sakristie a předsíně a mohutnou excentricky umístěnou severní věží. Kostel není izolovanou solitérní památkou, jak by mohlo vyplývat z dosavadní dokumentace, ale vytváří přirozený, organicky narostlý areál, situovaný při jihovýchodním okraji vesnice na mírně vyvýšeném chlumu nad Návesním rybníkem. Kostel stojí uprostřed recentního hřbitova pravidelného pravoúhlého půdorysu, obehnaného ohradní zdí s pilířovou branou. Do západního kouta hřbitova je vložena menší stavba bývalé márnice. Z četných vesměs nových a nezajímavých náhrobků na hřbitově vyniká pomník padlým v první světové válce, při jehož výstavbě bylo použito starší náhrobní skulptury anděla z dnes již nezjistitelného hrobu.