škola Boženy Němcové

Dvoupatrová budova, průčelí 20 os, vlevo do úrovně 1. patra, bezosá část, 1.-3. osa rizalit, v přízemí vodorovná štuková výzdoba mezi okny v patrech pilastry, 16.-20. osa křídlo, z boku 1. osa v úskoku, v přízemí 3 oblouky vchodu na pilířích, v 1. patře balkón s plným zábradlím, nárožní osa mají pod střechou plastickou výzdobu. Levý bok - 7 os, členění fasády jako na průčelí (plastická výzdoba, pilastry) v 3.-5. ose nástavec s okny v 2. patře. Pravý bok - 8 os, vpravo vystupuje přízemní část tělocvičny s pětibokou apsidou, v každém boku okno, z levé strany je tělocvična trojosá. 1.-2. osa je bokem průčelního křídla, v 2. ose v 1. patře balkón s plným zábradlím, v dalších osách v přízemí vodorovná štuková výzdoba, v patrech mezi okny pilastry, pod okny 2. patra parapetní obdélná štuková výzdoba. 3.-7. osa rizalit, v 8. ose v přízemí půlkruhově zaklenutý vchod, v 1. patře balkón. Zadní průčelí - 24 os, 1.-5. osa tělocvična, přízemní, předsazená před vlastní budovou, okna půlkruhově zaklenutá, tabulková, mezi okny dole vodorovná plastická výzdoba s pilastry jdoucí pod střechu, na nárožích jsou 2 pilastry. 6.-8. osa je křídlo, před kterým je přízemní přístavek, mezi okny vodorovná plastická výzdoba, nahoře plné zábradlí balkónu, mezi okny křídla pilastry. 9.-10. osa - pod okny balkón s kovovým zábradlím, v dalších osách v přízemí vodorovná výzdoba mezi okny, jinak pilastry v patrech. 23. osa - křídlo, z noku 3 osy, mezi okny a na průčelí pilastry. Korunní římsa profilovaná, střechy valbové, na nich hranolové věžičky, nad levým křídlem velká hranolová věž.