venkovská usedlost zv. Palivcův statek

Areál bývalé velké selské usedlosti čp. 2, někdejší Palivcův statek, je situován v S části malé vesničky na návsi s rybníkem. Budovy usedlosti jsou seskupeny kolem rozlehlého, dnes převážně travnatého dvora nepravidelného půdorysu. Na Z okraji dvora se rozkládá velký obytný dům, na nějž se k S připojuje bývalá maštal přibližně stejné šířky. Na tuto budovu navazovaly ve dvoře v pravém úhlu zděné kamenné chlévy pro hovězí dobytek, zbořené zřejmě již dávno, z nichž se dochovala pouze S obvodová zeď, která dnes tvoří ohradní zeď dvora. Na východní straně dvora stojí zbytek menší budovy chléva pro malá zvířata, severně od něj v těsné blízkosti je budova kolny, nesprávně považovaná ve starší dokumentaci za špýchárek. Dvůr pokračuje dále k SV, kde stojí velká budova stodoly z r. 1924, jež však není předmětem památkové ochrany. V rovině s jižní zdí nové stodoly stojí zbytek pilířové brány s navazující cestou (p.p. 844), jež sloužila jako výjezd ze statku na humna a do polí. Severně od stodoly leží větší dnes nevyužívaná zarostlá zahrada trojúhelníkového půdorysu, původně asi ovocný sad (p.p. 743). Menší kultivovaná zahrada leží v jižní části areálu východně od hospodářských budov. Přední část statku je obehnána na jižní straně ohradní zdí s klenutou branou do dvora, zeď pak pokračuje dále k V a vymezuje jižní hranici zahrady směrem k návsi. Na ostatních stranách je areál ohraničen novodobými, vesměs drátěnými ploty. Památkově chráněn je dům usedlosti s maštalí, kolna (původně pokládána za špýchar), ohradní zeď s branou a k tomu náležející pozemky.